Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της 25ης Ιανουαρίου, που θα γίνουν στην Άγκυρα – Νέος γύρος συζητήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά από πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ – Τι αναμένεται να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου η κάθε πλευρά
Ένας νέο γύρος συζήτησης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ δρομολογείται τις επόμενες ημέρες κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας αξιωματούχων της Συμμαχίας.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να καθίσουν για μία ακόμη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών, σε μία συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλες.
Η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται πως θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο και του νέου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η ακριβή της ατζέντα.
Επί της ουσίας πρόκειται για μία προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση των οποίων θα παρίσταται επίσης και ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να συζητήσει μόνο το θέμα της δυνατότητας 24ωρης επικοινωνίας μέσω διαύλων του ΝΑΤΟ για την αποφυγή της έντασης στην Ν.Α Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά η τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να θέσει για μία ακόμη φορά όλες τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Το ΥΠΕΘΑ εκτιμά ότι η Τουρκία θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΝΑΤΟ μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν από τη ναυσιπλοϊα μέχρι και ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, επιδιώκει δια της πλαγίας οδού να κλείσει υπέρ της ορισμένες από τις προκλητικές αιτιάσεις που κατά καιρούς θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων, μέσα σε ένα ευνοϊκό γι αυτήν περιβάλλον αφού τη συμμαχία δεν την ενδιαφέρει τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο η ηρεμία και η ενότητα στην Νοτιοανατολική της πτέρυγά.
«Οι τούρκοι επιδιώκουν να επιβάλουν σε βάρος της χώρας μας ορισμένες από τις αιτιάσεις τους που αφορούν κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως π.χ να μην εγκλωβίζουμε τα μαχητικά τους αεροσκάφη, από τα όπλα μας και τα ραντάρ μας, όταν πετούν εντός εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων ή να προχωρήσουμε σε αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη που έχουν στην ατζέντα τους οι τούρκοι, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε σε επίπεδο Συμμαχίας και μέσα σε ένα δύσκολο, όσο και ασφυκτικό για εμάς, περιβάλλον» σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.