Μητσοτάκης: Θετικό βήμα – Τι δήλωσαν εκπρόσωποι από το State Department, το ΝΑΤΟ, την Κομισιόν και τη Γερμανία
Μόνο θετικά σχόλια και αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη συγκέντρωσε η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τόσο το State Department, όσο και το ΝΑΤΟ, ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, χαιρέτισαν τις εξελίξεις και αναφέρθηκαν σε ευκαιρία αποκλιμάκωσης της έντασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Very useful exchange with President @RTErdogan on developments in the Eastern Mediterranean and on migration. I welcome the planned launch of talks with Greece, which are essential for stability in the Eastern Mediterranean and for a constructive relationship with the EU. pic.twitter.com/5mWKTh6dZc
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 23, 2020
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε σε θετικό βήμα. «Η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του ΕΛΚ.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη πολιτική ασύλου», προσθέτοντας πως «είναι αναγκαίος ο επιμερισμός της ευθύνης με τρόπο δίκαιο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δεχθεί οικογένειες προσφύγων από τη Μόρια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ.
Νωρίτερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά συνομιλία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ μετείχε επίσης ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.
ΝΑΤΟ: Στόχος να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «καλή πρόοδος» έχει συντελεστεί στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα».
Τηλεφωνική επαφή Αναστασιάδη-Φον ντε Λάιεν
Tηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Παναγιώτη Σεντώνα, αναφέρει ότι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Η φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι διεμήνυσε στον Ερντογάν πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.
Ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης.
State Department: «Οι συζητήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση»
Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τα ζητήματα θαλάσσιων οριοθετήσεων».
«Αυτές οι συζητήσεις έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», σημειώνεται στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επιπλέον, καλωσορίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Βερολίνο: Θετικό βήμα
Την απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους χαιρέτισε επίσης την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 και η γερμανική κυβέρνηση.
Και έκανε λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες “διερευνητικές συνομιλίες”. Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει πως ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και γι’ αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».
Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι για τη γερμανική κυβέρνηση «είναι τώρα ασφαλώς σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σύντομα και να οικοδομηθεί έτσι περαιτέρω εμπιστοσύνη».