Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Τι συμβαίνει 48 ώρες από την τουρκική Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο

 

Τι λένε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον μη απόπλου του Oruc Reis – Τα μηνύματα από την μη περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης – Η προειδοποίηση του Μακρόν στον Ερντογάν -Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας λέει ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου

Ένα περιβάλλον διαφορετικό σε σχέση με την εικόνα που δημιουργήθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες νότια του Καστελόριζου διαμορφώνεται ώρα με την ώρα.

Η μη κλιμάκωση από τουρκικής πλευράς αυτές τις 48 ώρες που μεσολάβησαν από την κοινοποίηση της τουρκικής Navtex 0979/20 μπορεί να σημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον χρόνο που θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han.

 


navtex_turk
Η τουρκική Navtex 0979/20

 

Μπορεί όμως να υποκρύπτει και άλλες εξηγήσεις, όπως η έγκαιρη κινητοποίηση του ελληνικού στόλου που αναπτύχθηκε ταχύτατα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Όλος ο στόλος είναι έξω, είπε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ευρισκόμενος δίπλα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζεφ Πάιατ. «Οι Τούρκοι είδαν τη δική μας συμπεριφορά, την άμεση αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων, την ανάπτυξη του στόλου και κυρίως όλων των ελληνικών υποβρυχίων» λέει στο protothema.gr πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Νατικού πολύ γρήγορα, έπειτα από οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, εξέδωσε την ελληνική αντι-Navtex με την οποία η τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομενους χαρακτηρίστηκε άκυρη.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Υπερβολική η ελληνική αντίδραση

Υπερβολική χαρακτήρισε την ελληνική αντίδραση ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία… δεν θέλει στρατιωτική και πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, παραγνωρίζοντας την λεπτομέρεια ότι τα τελευταία 24ωρα περισσότερα από 20 τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.

Ενδεχομένως η ελληνική αντίδραση να προκάλεσε ισοδύναμο τετελεσμένο, οδηγώντας την τουρκική πλευρά να ξανασκεφτεί τις κινήσεις της. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι απλώς να καθυστερούν την προσπάθεια έναρξης των σεισμικών ερευνών και να διαταξουν τον απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια οποιαδήποτε στιγμή το επόμενο διάστημα μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου ή και αργότερα.

Αλλωστε οι σημερινές αναμενόμενες κρίσεις στην κορυφή της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να οδηγούν σε μικρή αναβολή ή καθυστέρηση των τουρκικών σχεδίων για έναρξη σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Θα αποπλεύσει ότα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, έγραψε για το Oruc Reis το μεσημέρι της Πεμπτης το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στο παζλ των δηλώσεων βαρύνουσα σημασία έχει η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Εχοντας εξ ευωνύμων του τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε: «Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότικάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».

Παρά το γεγονός ότι ο τουρκικός στόλος, περισσότερα από 20τουρκικά πολεμικά πλοία, πλέει στη ευρύτερη περιοχή και σε διεθνή ύδατα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν πράγματι η διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ που συνομιλησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έπιασε τόπο σε συνδυασμό με τις πολλές και σε μεγάλο βαθμό άγνωστες άτυπες διαπραγματεύσεις που γίνονται παράλληλα από διάφορες πλευρές. Το διπλωματικό και πολιτικό παίγνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη και επί του παρόντος οι αβεβαιότητες μοιάζουν πολλές περισσότερες από τις βεβαιότητες.

 

You may also like