Σε μία εβδομάδα ο Ερντογάν προγραμματίζει πανηγυρικές εκδηλώσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Οι δίαυλοι επικοινωνίας και το ενδεχόμενο κινήσεων στις θαλάσσιες ζώνες που επιχειρούν να σφετεριστούν οι Τούρκοι
Τα δεδομένα που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να έχει προετοιμάσει τις άμυνές της για να αντιμετωπίσει το επόμενο κύμα έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας συλλέγουν και αναλύουν αρμόδιοι αξιωματούχοι και υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Την επόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου ο Ερντογάν προγραμματίζει πανηγυρικές εκδηλώσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καταγραφεί η δυσφορία των 27 εταίρων για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και η διασύνδεση της διαπίστωσης αυτής με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία.
«Zητήσαμε, για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή, να υπάρξει κατάλογος συγκεκριμένων κυρώσεων, «crippling sanctions» ήταν η έκφραση την οποία χρησιμοποίησα, δηλαδή βαρύτατων κυρώσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Να υπάρχει αυτός ο κατάλογος, ώστε να είμαστε έτοιμοι και η Τουρκία να ξέρει που πηγαίνει, αλλά και εμείς να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μας. Σαν Ευρωπαίοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Παραλλήλως, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε τους 26 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ «ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μέτρα επί τη βάση του άρθρου 42 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών εάν δεχτεί επίθεση από οποιονδήποτε» διευκρινίζοντας ότι όπως γίνεται κατανοητό «αυτό αφορά την τουρκική παραβατικότητα».
Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου για την ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου και πιο στενού συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύψει δημοσίως την τριμερή συνάντηση μεταξύ της Ελένης Σουρανή, του Ιμπραχίμ Καλίν και του Γιαν Χέκελ, διπλωματικού συμβούλου της Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο θεωρήθηκε σαν ένας ελιγμός της Άγκυρας να υπονομεύσει την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ. Το επιχείρημα που διατύπωσε δημοσίως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ακριβώς αυτό: Πώς δικαιολογείτε ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την ενεργοποίηση μέτρων που θα πλήξουν την Τουρκία όταν η Άγκυρα συνομιλεί με την Αθήνα;
Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η παρέμβαση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προδίδει τον εσωτερικό ανταγωνισμό στην αυλή του Ταγίπ Ερντογάν και την έμμεση δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας επειδή μπορεί να αισθάνθηκε ότι παραγκωνίζεται από τον Ιμπραχίμ Καλίν.
Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα είναι πεπεισμένοι ότι το εσωτερικό παίγνιο στην Τουρκία ελέγχεται πλήρως από τον Ταγίπ Ερντογάν και γι’ αυτό προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του με γνώση της πραγματικότητας που θέλει τον πρόεδρο της Τουρκίας να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ημερομηνίες με υψηλό συμβολισμό. Ως τέτοιος, με σαφές μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη για την Ελλάδα, εκλαμβάνεται και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος την 24η Ιουλίου, ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καταστήσει ανενεργή για να υλοποιήσει τους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς του.