Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Το πάει για θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν;

Η παγίδα την οποία έστησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απεδείχθη αριστοτεχνική. Προσερχόμενος στη Σύνοδο της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» που συνήλθε την Πέμπτη στην Πράγα, παρουσία 44 ηγετών από την Ε.Ε. και άλλες χώρες, διαμήνυσε ότι θα αναφερόταν στα ελληνοτουρκικά την επόμενη μέρα, που θα έμεναν στην τσεχική πρωτεύουσα μόνον οι «27».

Το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού «αναγνώστηκε», όπως έδειξε η συνέχεια, λάθος από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος υπολόγιζε ότι, όπως είχε κάνει δύο εβδομάδες νωρίτερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα επιδιδόταν σε αιτιάσεις κατά της Ελλάδας οι οποίες θα έμεναν αναπάντητες. Φρόντισε, μάλιστα, να μιλήσει λίγο προτού ολοκληρωθεί το δείπνο των ηγετών, έτσι ώστε, όπως ο ίδιος θεωρούσε, να μην υπάρξει αντίλογος στους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν προκλήσεων από την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, καραδοκούσε και έσπευσε να πάρει εκτός πρωτοκόλλου τον λόγο για να απαντήσει -«κατά πρόσωπο», όπως ο ίδιος εξήγησε την επομένη σε συναδέλφους του- στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αιφνιδιασμένος από την αμεσότητα της αντίδρασης εξέφραζε αργότερα παράπονα γιατί οι διοργανωτές επέτρεψαν στον Ελληνα πρωθυπουργό να μιλήσει.


erdogan_thema_in

Οι «κουτοπονηριές» του «Σουλτάνου»

Ηταν προφανές ότι ο αποκαλούμενος και «Σουλτάνος» είχε -με «κουτοπόνηρη διάθεση»- σχεδιάσει να επιτεθεί στην Ελλάδα, προεξοφλώντας ότι στη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει αμέσως μετά, θα μπορούσε να κομπορρημονεί ότι κέρδισε τις εντυπώσεις. «Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που καταφεύγει σε τέτοιου είδους φθηνά τεχνάσματα», όπως επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές.

Νωρίτερα, μάλιστα, είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μη βρεθεί στη διάρκεια της Συνόδου πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Μητσοτάκη, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο, πολύ περισσότερο που, αντιθέτως, δεν δίστασε να ανταλλάξει χαιρετισμό και να συνομιλήσει δι’ ολίγον με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Εδειξε, έτσι, πόσο θυμωμένος είναι με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και πόσο διατεθειμένος είναι να συνεχίσει τη… βεντέτα του «Μητσοτάκης γιοκ» που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Η ελληνική διπλωματία, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη ευκαιρία, ώστε να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία τη συμπεριφορά αλλά και τις θέσεις των δύο χωρών και να αντιληφθεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις διαρκείς προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η χώρα μας αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Δείτε το βίντεο: Μητσοτάκης από Πράγα: «Είδαν όλοι οι ηγέτες στον διάλογο με Ερντογάν ποιος είναι αυτός που προκαλεί


Μητσοτάκης από Πράγα: «Είδαν όλοι οι ηγέτες στον διάλογο με Ερντογάν ποιος είναι αυτός που προκαλ…

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ευθέως στις αιτιάσεις του Ερντογάν, καλώντας την Τουρκία να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Και, όπως συμπλήρωσε, «αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι ηγέτες υπεύθυνων χωρών».

Οπως, εξάλλου, εξήγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν ενώπιον της Συνόδου, ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να αντιληφθούν οι ομόλογοί του -«ενδεχομένως και εκείνοι που δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων που μας απασχολούν», όπως είπε- ποιος είναι αυτός που προκαλεί, ποιος είναι αυτός που υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι ανοιχτή, δεν κλείνει ποτέ την πόρτα του διαλόγου.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου της Πράγας, φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην κρύψει την ικανοποίησή του για τη «χρήσιμη», όπως τη χαρακτήρισε, «ανταλλαγή απόψεων», καθώς, όπως είπε, «όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και είδαν αυτόν τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική