Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: To τηλεφώνημα Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο, τα Ίμια και οι προκλήσεις Ερντογάν

Oι υψηλοί τόνοι εναλλάσσονται με τον διάλογο και πάλι από την αρχή – Kυρώσεις σε δύο Τούρκους υπηκόους που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που θα διαπραγματευτούν οι αρμόδιες επιτροπές συζήτησαν χθες, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Μίλησαν και για την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου 2020.

Στα ελληνοτουρκικά, όμως, οι υψηλοί τόνοι εναλλάσσονται με τον διάλογο και πάλι από την αρχή σε ένα ιδιαίτερα περίεργο σκηνικό. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν περί αποκλιμάκωσης της έντασης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να ρίξει «λάδι στη φωτιά».

Δήλωσε ότι ο Χουλουσί Ακάρ ευχαρίστησε το Νίκο Παναγιωτόπουλο που η ελληνική πλευρά δεν έκανε τίποτα για να τιμήσει τους νεκρούς της στα Ίμια. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι πειθανάγκασε την Ελλάδα σ’ αυτή την αποχή, είπε ότι η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει την Αθήνα να μην προβεί σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένταση, ανήμερα της επετείου των Ιμίων. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως «αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα υπάρξει διαφορετική απάντηση από την Τουρκία». Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η βόλτα του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις ήταν μία ενέργεια που είχε αποτέλεσμα.

Η Αθήνα διέψευσε ότι στην επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας εθίγη το ζήτημα των Ιμίων, αλλά οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα και την καλεί να ξεκαθαρίσει επισήμως τι ακριβώς έγινε με τα Ίμια».

Το γάντι σήκωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ασυγχώρητη ελαφρότητα». Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε από τη Μάλτα, την οποία και επισκέφτηκε χθες, την θέση της Αθήνας πως τα μνημόνια μεταξύ της Άγκυρας Τουρκίας  και της κυβέρνησης της Τρίπολης αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν διευκολύνουν κατά κανένα τρόπο την εύρεση κοινού τόπου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Σ’ αυτό το σκηνικό ελήφθη και η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπηκόους που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απείλησε με τουρκικές απαντήσεις. ισχυριζόμενος ότι «εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων», για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, θα κάνει και αυτή με τη σειρά της ένα βήμα.

Να θυμίσουμε ότι στα δύο αυτά πρόσωπα, οι ταυτότητες και οι ιδιότητες των οποίων δεν έγιναν γνωστές, θα απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ ενώ θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι κυρώσεις αναμένεται να εγκριθούν στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών στις ερχόμενες εβδομάδες.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για κυρώσεις-χάδι, διανθισμένες με μπόλικη υποκρισία, αφού επιβάλλονται σε δύο πρόσωπα και όχι στον τουρκικό κρατικό οργανισμό, ο οποίος διενεργεί τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, πάντως, στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 παραμένει το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” συνοδευόμενο από στολίσκο έξι πολεμικών πλοίων συνοδείας. Υπενθυμίζουμε ότι στο ίδιο θαλάσσιο οικόπεδο πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

You may also like