Αναλυτικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από επίσημη ανακοίνωσή του, ανέφερε πως η Τουρκία «υποστήριζε πάντοτε την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και της κοινής ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Παράλληλα, πρότεινε να συσταθεί μία «Κοινή Ιστορική Επιτροπή για μια δίκαιη και επιστημονική εξέταση των γεγονότων του 1915», ενώ έκανε λόγο για «προσπάθειες ριζοσπαστικών κύκλων να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία».
Σημειώνεται ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται συνολικά από περισσότερες από 30 χώρες, όχι όμως από την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του πληθυσμού, καθώς και ότι οι Αρμένιοι αντάρτες υποστήριζαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Σχετικά με τις δηλώσεις των αρχών ορισμένων χωρών για τα γεγονότα του 1915
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που έγιναν κατά παράβαση των ιστορικών γεγονότων και του διεθνούς δικαίου. Τέτοιες προσπάθειες που σαφώς αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των πόνων του παρελθόντος για πολιτικά κίνητρα είναι απολύτως άκυρες.
Η Τουρκική Δημοκρατία υποστήριζε πάντοτε την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και της κοινής ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην περιοχή της. Με αυτή την κατανόηση, η Τουρκική Δημοκρατία άνοιξε τα αρχεία της και πρότεινε τη σύσταση μιας Κοινής Ιστορικής Επιτροπής για μια δίκαιη και επιστημονική εξέταση των γεγονότων του 1915.
Τονίζουμε ότι οι προσπάθειες ριζοσπαστικών κύκλων να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία δεν πρέπει να ενθαρρύνονται και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να στηρίξουμε τη συνεχιζόμενη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας».
Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε τη Γενοκτονία των Αρμενίων με ανάρτησή του στο Facebook:
«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, πριν από 110 χρόνια, μένοντας σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε μορφή βίας και μισαλλοδοξίας. Έλληνες και Αρμένιοι συνδέονται με κοινές εμπειρίες στο πέρασμα των καιρών. Εδώ, άλλωστε, βρήκαν καταφύγιο πολλά θύματα των διωγμών. Έγιναν μέρος του εθνικού ιστού και δημιουργικός βραχίονας της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό και είναι ακατάλυτη η διαχρονική συμπόρευση των δύο λαών για Αλήθεια, Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη», έγραψε ο Πρωθυπουργός.