Γράφει η Σοφία Λουκέρη, Χειρουργός-Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Τομέας Γναθοπροσωπικής.
Με πολύ μεγάλη χαρά διάβασα τα εμπεριστατωμένα αιτήματα που αφορούν τον κλάδο των Οδοντιάτρων, όπως κατατέθηκαν από τον Βουλευτή Νοτίου Τομέα κ. Βασίλη Σπανάκη.
Ως επαγγελματίας Οδοντίατρος, ένα έχω να πω: Δεν θα τα έγραφα καλύτερα!
Είμαι βέβαιη ότι όποιος συνάδελφος μου διάβασε την παρέμβαση του Βουλευτή συμφωνεί απολύτως μαζί του και επιβραβεύει!
Οι συνθήκες που βιώνουμε οι οδοντίατροι αλλά και οι ασθενείς μας εξαιτίας του COVID-19, είναι ακραίες και δύσκολες.
Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τα πρόσθετα δυσβάσταχτα έξοδα για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μάσκες, σκουφάκια, ασπίδες, ποδονάρια, ειδικές ρόμπες, ειδικές αναρροφήσεις για την αποφυγή αερολύματος, απολυμαντικά σε όλους τους χώρους, την απαγόρευση χρήσης κλιματισμού;
Την δυσκολία στην υλοποίηση των οδοντιατρικών πράξεων; Το ότι ζούμε πλέον στο ιατρείο μας, αφού κάθε ραντεβού απαιτεί μεγάλη χρονική απόσταση από το επόμενο;
Το κυριότερο είναι όμως, πως ότι και αν κάνει κανείς στο Ιατρείο του, δεν μπορεί να αποφύγει την στενή επαφή με κάθε ασθενή, αφού η απόσταση κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών πράξεων είναι αναγκαστικά μικρότερη των 30 εκατοστών!
Οι Οδοντίατροι θέτουμε καθημερινά την υγεία μας, ακόμη και τη ζωή μας σε κίνδυνο, προκειμένου να υπηρετήσουμε το λειτούργημά μας, ενώ από την άλλη πλευρά οι Οδοντιατρικές πράξεις βρίσκονται εκτός της Δημόσιας Ασφάλισης, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν ολοένα και αυξανόμενα οδοντιατρικά άρρωστο πληθυσμό, που αδυνατεί σε ένα μεγάλο μέρος του, να πληρώσει τα κόστη της παροχής ιδιωτικής οδοντιατρικής περίθαλψης, την οποία λανθασμένα τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα.
Η στοματική υγεία αποτελεί για πολλά κράτη δείκτη πολιτισμού και ευμάρειας μιας χώρας. Ενώ φυσικά τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στην υγεία ενός ασθενή, δεν αφορούν μόνο τη στοματική κοιλότητα, αλλά μπορούν να συνδεθούν (και έχει αποδειχθεί αυτό επιστημονικά) ακόμη και με σοβαρές παράπλευρες νόσους.
Το ελάχιστο που περιμένουν όλοι οι Οδοντίατροι από την πολιτεία, είναι η ισότιμη μεταχείριση τους, με άλλους κλάδους της Ιατρικής, προς εξυπηρέτηση πρωτίστως των ασθενών.
Ακολουθεί το σύνολο της ερώτησης και των αιτημάτων που κατέθεσε ο Βουλευτής στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει αδιαφορήσει για τον κλάδο μας.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
«Οι Έλληνες Οδοντίατροι έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτεία ως πληγέντες, λόγω της πανδημίας και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας αυτής. Είναι γεγονός πως σε περιόδους κρίσεων ή οικονομικών δυσχερειών, η στοματική φροντίδα στην χώρα μας μπαίνει σε τελευταία μοίρα σε σχέση με υπόλοιπα θέματα υγείας. Αυτό, σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη μη κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Όπως επισημαίνει και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, που ζητάει κατ’ επανάληψη την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στη δημόσια ασφάλιση και στον γενικό σχεδιασμό της υγείας, η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι, εξαιτίας της εδώ και σαράντα χρόνια εξαίρεσης της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση, αντιμετωπίζουν μόνο τις επείγουσες ανάγκες τους», αναφέρει ο κ. Σπανάκης και συμπληρώνει ότι «επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, καλούνται να εφαρμόσουν νέα, αυξημένης επαγρύπνησης, πρωτόκολλα διαχείρισης των ιατρείων τους που απαιτούν σημαντική οικονομική επένδυση για τον εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή που επιβάλλονται».
Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας επισημαίνει ότι «οι Έλληνες Οδοντίατροι είναι στην πλειοψηφία τους αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και επωμίζονται όλα τα επαγγελματικά έξοδα μόνοι τους. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) η οποία είναι Ν.Π.Δ.Δ. και εκπροσωπεί 13.500 Οδοντιάτρους, απέστειλε στις 6/4/2020, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή με την οποία ζητούν να ενταχθεί η ΕΟΟ στον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027. Με νεότερη επιστολή της στις 28/7/2020, η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας και προωθήθηκε στους Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, η ΕΟΟ μας πληροφορεί πως παρά τις έγκαιρες ενέργειες τους δεν εκλήθησαν στον διάλογο για τον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027 και απαιτούν άμεσα την ένταξη τους στον βασικό πυρήνα του σχεδιασμού. Όπως μάλιστα τονίζουν στην ίδια επιστολή η μη ένταξη του Οδοντιατρικού κλάδου στο νέο Εθνικό αναπτυξιακό πλαίσιο θα έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δημόσια υγεία και την οικονομική ανάπτυξη».
Ο κ. Σπανάκης ρωτάει τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς:
Για ποιους λόγους δεν εκλήθησαν οι Έλληνες Οδοντίατροι στον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027;
Είναι στις προθέσεις σας να εντάξετε την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027 ούτως ώστε να έχει άμεση πρόσβαση ο Οδοντιατρικός Κλάδος στον σχεδιασμό του πλαισίου για όσα τους αφορούν;