Οικονομία

Ενεργειακά: Η Αθήνα «τρέχει» την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ – Σιγή ιχθύος για τη «μικρή ΔΕΗ»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η ελληνική πρόταση για τον τομέα της ενέργειας δεν περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, πλην του ΔΕΣΦΑ, από τον οποίο αναμένονται έσοδα της τάξης των 188 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, δεν υπάρχει νύξη για τις ιδιωτικοποιήσεις της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ, μολονότι η πλευρά των δανειστών επιμένει να συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Εκείνο που περιλαμβάνεται ως δέσμευση είναι για την αγορά του ηλεκτρισμού να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας που, σύμφωνα με την πρόταση, «θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ». Το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί εντός εννέα μηνών.

Στη χονδρεμπορική υπάρχει πρόβλεψη για να εισαχθεί νέος μηχανισμός πληρωμής ισχύος για τους ηλεκτροπαραγωγούς για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2015, ύψους 112 εκατ. ευρώ.

Για την αγορά του φυσικού αερίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Για την ανεξαρτησία της ΡΑΕ γίνεται λόγος για πλήρη σεβασμό της κοινοτικής οδηγίας και του νόμου 4001/2011 με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ανεξαρτησίας.

Για τις ΑΠΕ αναφέρεται ότι θα υπάρξει νέο πλάνο ανάπτυξης, σε συνεργασία με τη γερμανική συμβουλευτική GIZ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015.

Μέχρι τέλος του 2015 θα υπάρξει αποπληρωμή των οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ από φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ προς τη ΔΕΗ.

Για το ΕΤΜΕΑΡ θα υπάρξει νέο πρόγραμμα προσαρμογής μέσα σε τρεις μήνες από την επίτευξη της συμφωνίας.

Τέλος, προβλέπεται ένα νέο, φιλόδοξο σχέδιο εφαρμογής της ενεργειακής αποδοτικότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, κρατικά και δημοτικά κτήρια, με στόχο την αναζωογόνηση του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Επίσης προβλέπεται νέο πλάνο αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων για τη βελτίωσης της απόδοσης, τη μείωση των διακοπών και τη μείωση του κόστους που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τη δημιουργία νέων πράσινων νησιών με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και λύσεων για έξυπνα δίκτυα σε συνεργασία με δίκτυα ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων με αντικείμενη την τεχνολογία των έξυπνων δικτύων. 

You may also like