Τη χρήση των 230 δις που έχουν μείνει ακόμα «κάβα» στο Ταμείο Ανάκαμψης έριξε στην ατζέντα ο πρωθυπουργός ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, τον Μάιο – Οι ενστάσεις από Γερμανία, Ολλανδία και το «φάντασμα» του λαϊκισμού με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
Εκτός, λοιπόν, από τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, χθες προσέθεσε ένα ακόμα αντικείμενο στην ατζέντα, συγκεκριμένα τη χρήση των 230 δις που έχουν μείνει ακόμα «κάβα» στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι αυτή είναι μια «φθηνή λύση», υπό την έννοια ότι δεν συνεπάγεται πρόσθετο δανεισμό από την Ευρώπη, αλλά είναι λεφτά που θα μπορούσαν να πέσουν στις αγορές. Πρόκειται για ιδέα που ακούγεται στις Βρυξέλλες, αν και υπάρχουν ενστάσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία εν γενεί για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα έπρεπε να είναι ένα έκτακτο γεγονός και όχι ένα σταθερό εργαλείο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ήδη η Κομισιόν φαίνεται ότι εξετάζει έναν σύνθετο μηχανισμό για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου. Και, βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά μια ευρωπαϊκή λύση. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, χθες είπε με ευκρίνεια ότι, αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, τότε και η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παράσχει πιο γενναία στήριξη με εθνικούς πόρους, προκειμένου να τιθασευτεί κάπως η φωτιά των ανατιμήσεων. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Εάν αυτό δεν συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη έχει, βεβαίως, και πολιτικές προεκτάσεις και είναι ένα μήνυμα αφύπνισης και προς αρκετούς Ευρωπαίους ως προς την προοπτική επανάκαμψης λαϊκιστικών κομμάτων, με αφορμή και «καύσιμο» την ακρίβεια. Πρόκειται για τους «πρόδρομους δείκτες» που ήδη φαίνονται στην περίπτωση της Γαλλίας, όπου οι προεδρικές εκλογές μετεξελίσσονται σε ντέρμπι Μακρόν-Λε Πεν. Και, βεβαίως, η Γαλλία δεν θα είναι η μοναδική περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει πιο γενναία παρέμβαση στο κόστος ενέργειας, με βάση τη συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη.