Οικονομία

ΕΝΦΙΑ και το 2016 – Όχι σε μονομερείς αποφάσεις για μισθούς και απολύσεις

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Στα δέκα μέτρα» στήνουν οι θεσμοί την κυβέρνηση αφού, παρά τα βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα που αυτή δεσμεύεται να λάβει, οι δανειστές κτυπάνε εκεί ακριβώς όπου πονάει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ: στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή σε θεσμικά και όχι μόνο δημοσιονομικά ζητήματα. Επιβάλλουν όμως να εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνον εφέτος, αλλά και το 2016, με στόχο είσπραξης πάλι 2,65 δισ. ευρώ ετησίως όπως και πέρυσι.
 
 
Με το κείμενο που παρέδωσαν στην κυβέρνηση, οι θεσμοί αξιώνουν όχι μόνον να μην καταργηθεί ή απαξιωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αλλά και να του επιστραφούν όλα τα assets που είχε στο χαρτοφυλάκιό του, και να απολαμβάνει ανεξαρτησίας κινήσεων, αλλά και… να υπακούει η κυβέρνηση στα δικά του σχέδια!
 
Αλλά και στο θέμα της αγοράς εργασίας, της επαναφοράς των συμβάσεων,  του κατώτερου μισθού και των ομαδικών απολύσεων, οι θεσμοί αξιώνουν να μη νομοθετεί μονομερώς η κυβέρνηση αλλά μόνον κατόπιν συμφωνίας με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. «Σκληρή» γραμμή τηρούν και στο θέμα των κατασχέσεων για χρέη στην εφορία, όπου ζητούν να μην ισχύει το ακατάσχετο των 1500 ευρώ ή του 25% για μισθούς και συντάξεις, εφόσον τουλάχιστον ο οφειλέτης έχει άλλα χρήματα για να ζήσει.
 
Συκεγκριμένα, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι θεσμοί ζητούν, επί λέξει:
–        Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ να ετοιμάσει δικό του στρατηγικό σχέδιο

–        Το σχέδιο να περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην κατοχή του Ταμείου στις 31/12/2014 (σσ: δηλαδή πριν τις εκλογές).

–        Το υπουργικό συμβούλιο ομοίως θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο.

–        Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει πως όλα τα εκκρεμή ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρώνονται εντός χρονοδιαγραμμάτων.

–        Μέχρι τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχουν δοθεί προσφορές για ΟΛΠ και ΟΛΘ.

–        Θα γίνουν τελικά και μη αναστρέψιμα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους όρους.

–        Θα προχωρήσει με μη αναστρέψιμα μέτρα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

 
Στα εργασιακά, οι θεσμοί δέχονται μία «συμβουλευτική» διαδικασία για καθορισμό ενός κατώτατου μισθού, την αλλαγή του πλασίου των μαζικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει όμως πριν το 2016 και στον χρόνο που θα συμφωνηθεί. «Οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή στο πλαίσιο της νομοθεσίας θα υιοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

You may also like