Διεθνή

Ενίσχυση της άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία επικυρώνει το ΝΑΤΟ

679D15244AC74D7B1A3E442BE0C8394F.jpgΟι υπουργοί που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να συμφωνήσουν στο διπλασιασμό του μεγέθους της υπάρχουσας δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, σε 30.000 στρατιώτες από 13.000 που είναι σήμερα και στη δημιουργία μιας νέας περιφερειακής, ώστε να ενισχύσουν την περιοχή στην περίπτωση ρωσικής απειλής.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να υπογράψουν τη δημιουργία ενός δικτύου κέντρων στρατιωτικής διοίκησης στην ανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης για να συμφωνήσουν να δημιουργηθεί μια νέα περιφερειακή έδρα και μια μεγαλύτερη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να ενισχύσουν την περιοχή αυτή σε περίπτωση απειλής από τη Ρωσία.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν στο διπλασιασμό του μεγέθους της υπάρχουσας δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, σε 30.000 στρατιώτες από 13.000 που είναι σήμερα, αλλά και να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες της αποκαλούμενης “αιχμής του δόρατος” που είναι η δύναμη των 5.000 αντρών που θα μπορεί να δράσει σε ελάχιστο χρόνο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα μέτρα, που χαρακτηρίζονται μέρος της απάντησης της Συμμαχίας στην προσάρτηση της Κριμαίας απο τη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι αμυντικά. «Είναι μια απάντηση σε αυτό που έχουμε δει από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονικής περιόδου και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας» είπε στους δημοσιογράφους ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λουτ δήλωσε χθες ότι οι πρώτες επτά σημαίες του ΝΑΤΟ, θα αναρτηθούν στα νέα κεντρικά γραφεία στην Πολωνία και στα έξι κέντρα διοίκησης στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής, όπου η συμμαχία είχε μικρή παρουσία μέχρι τώρα.

Το σχέδιο που συζητούν οι υπουργοί Άμυνας βασίζεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά υπολείπονται ουσιαστικά από τις απαιτήσεις ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης οι οποίες ζητούσαν να δημιουργηθούν μεγάλες βάσεις στις περιοχές τους για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από τις ρωσικές κινήσεις. Η συνάντηση των υπουργών σημειώνεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Στην ατζέντα της συνάντησης είναι επίσης οι αυξανόμενες ανησυχίες στους κόλπους της Συμμαχίας για τη ρωσική πυρηνική στρατηγική και τις ενδείξεις ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί μπορούν να μειώσουν τα όρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε σύγκρουση όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θα μετέχουν στο πλαίσιο των κρατών που θα ηγούνται εκ περιτροπής της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα συσταθεί. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία μπορεί επίσης να αναλάβουν ηγετικό ρόλο.

You may also like

More in Διεθνή