Οι μετρήσεις της εταιρείας ICM polls για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian φέρνουν μπροστά την πρόθεση ψήφου υπέρ του Brexitμε ποσοστό 52% έναντι 48% της παραμονής
Ώθηση στην παράταξη υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έδωσαν οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με το ύψος της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης, όπως προκύπτει από τις νεότερες δημοσκοπήσεις.
Οι μετρήσεις της εταιρείας ICM polls για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian φέρνουν μπροστά την πρόθεση ψήφου υπέρ του Brexitμε ποσοστό 52% έναντι 48% της παραμονής. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο τόσο στη διαδικτυακή δημοσκόπηση (που θεωρείται λιγότερο αξιόπιστη και έφερνε μπροστά την παράταξη Leave) όσο και στην τηλεφωνική δημοσκόπηση (που θεωρείται πιο αξιόπιστη και μέχρι τώρα έδινε προβάδισμα στην παραμονή στην ΕΕ).
Η ενίσχυση της παράταξης του Brexitείχε διαφανεί από την εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Daily Telegraph στην αρχή της εβδομάδας από την οποία προέκυψε ότι η διαφορά υπέρ της παραμονής είχε μειωθεί στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες (51%-46%) από 13% επτά ημέρες νωρίτερα (55%-42%).
Αυτό που μεσολάβησε και επηρέασε τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν η έκδοση των επίσημων στατιστικών στοιχείων για το 2015 που έδειξαν πως ο καθαρός αριθμός των μεταναστών από την ΕΕ στη Βρετανία ήταν αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας τις 184.000.
Η εκστρατεία Leaveδίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στο μεταναστευτικό. Με σημερινή κοινή δήλωσή τους οι πολιτικοί επικεφαλής αυτής Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ και η Υφυπουργός Εργασίας Πρίτι Πατέλ λένε ότι σκοπός τους μετά από ένα Brexit είναι να υπάρχει μέχρι τις επόμενες εκλογές ένα «αυθεντικό μεταναστευτικό σύστημα που θα βασίζεται στο αυστραλιανό πρότυπο αξιολόγησης μεταναστών με πόντους».
Όπως τονίζουν, «το αυτόματο δικαίωμα όλων των πολιτών της ΕΕ να έρχονται για να ζήσουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματιστεί, όπως και ο έλεγχος της ΕΕ επί ζωτικών όψεων του βρετανικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
Μεταξύ άλλων το νέο σύστημα θα προβλέπει ότι η έλευση στη χώρα θα επιτρέπεται στη βάση των δεξιοτήτων του επίδοξου εργαζόμενου ή φοιτητή και όχι βάση της εθνικότητάς του, οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια για τη θέση εργασίας την οποία θα διεκδικούν και όλοι θα πρέπει να μιλούν καλά αγγλικά. Από τους νέους κανονισμούς θα εξαιρούνται οι Ιρλανδοί υπήκοοι και οι υπόλοιποι κοινοτικοί πολίτες που ζουν ήδη στη Βρετανία.
Η πρόταση για υιοθέτηση ενός αυστραλιανού συστήματος αξιολόγησης επίδοξων μεταναστών είχε κατατεθεί αρχικά από τον ευρωσκεπτικιστή ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζοντας να δίνει έμφαση στις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, η εκστρατεία Remainπαραπέμπει στην προειδοποίηση της Γενικής Γραμματέως της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων TUC Φράνσις Ο’ Γκρέιντι ότι σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ οι Βρετανοί εργαζόμενοι θα χάσουν 38 λίρες την εβδομάδα από τις απολαβές τους έως το 2030.
Παράλληλα, επισημαίνουν την προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ότι ένα Brexit θα προκαλούσε «σημαντική» αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, πλήττοντας τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Τρεις εβδομάδες και μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, εξάλλου, σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου SkyNews δείχνει ότι η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων και οι αλληλοκατηγορίες για ανακρίβειες στα επιχειρήματα έχουν αυξήσει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που υπολογίζεται σε 29%.