Το τί συνέβη στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 είναι πλέον γνωστό σε όλους. Δεν ήταν μια αυθόρμητη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση των τουρκικών Αρχών, οι οποίες, χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες, είχαν την σαφή πρόθεση να παραβιάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα. Αυτή η προσπάθεια αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Στο πλαίσιο της συνολικής αντιπμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος:
- Από τον Απρίλιο ως τα τέλη Νοεμβρίου απετράπη η είσοδος σε 143.472 άτομα ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 98.798 άτομα.
- Λόγω αύξησης της πίεσης προχωρά και η αύξηση της ικανότητας αποτροπής. Το 2022 θα ενισχυθεί η δύναμη των συνοριοφυλάκων με 550 άτομα από τους οποίους 250 θα τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιποι 300 στους τρεις νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας.
- Ανακαίνιση/ανακατασκευή του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ορεστιάδας.
- Επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης.
- Επισκευή-ανακατασκευή του υπάρχοντος τεχνητού εμποδίου (φράχτης) στην περιοχή Καστανέων (Βόρειος Έβρος) και κατασκευή νέου τεχνητού εμποδίου συνολικού μήκους 26 χλμ. περίπου, σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.
- Ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών). Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα, έχουν διατεθεί στις δύο Δ. Α. τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 230 καινούργια οχήματα διαφόρων τύπων, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – ΙΣΦ).
- Ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex και την EUROPOL.