Η τελική έκθεση του δικαστή Φορμπς απαλλάσσει πλήρως τους στρατιώτες από τις σοβαρότερες κατηγορίες σε βάρος τους. Ωστόσο οι Βρετανοί κρίνονται ένοχοι για κακομεταχείριση των αιχμαλώτων τους.
Οι κατηγορίες περί δολοφονίας και διαμελισμού Ιρακινών ανταρτών από Βρετανούς στρατιώτες μετά από μάχη βορείως της Βασόρας το 2004 «είναι πλήρως αβάσιμες και εντελώς προϊόν εσκεμμένων ψευδών, επιπόλαιων εικασιών και βαθιά ριζωμένης εχθρότητας», σύμφωνα με το πόρισμα επίσημης έρευνας υπό τον πρώην υψηλόβαθμο δικαστή σερ Τάιν Φορμπς, που δημοσιεύθηκε σήμερα μετά από πέντε χρόνια συλλογής στοιχείων και μαρτυριών.
Ωστόσο, η επονομαζόμενη έρευνα Αλ-Σουέντι, από το όνομα ενός Ιρακινού εφήβου που σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη μάχη της Ματζάρ αλ-Καμπίρ στις 14 Μαΐου 2014, αποφάνθηκε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες είναι ένοχοι κακομεταχείρισης των αιχμαλώτων της μάχης.
Συγκεκριμένα εγκαλούνται για χρήση πρακτικών που αντίκειται στους κανόνες του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, δηλαδή στέρηση τροφής και ύπνου και δέσιμο των ματιών των αιχμαλώτων, καθώς και για απειλές σε βάρος της ακεραιότητάς τους, κάτι που αντιτίθεται στην Συνθήκη της Γενεύης.
Η τελική έκθεση του δικαστή Φορμπς αριθμεί 1300 σελίδες και απαλλάσσει πλήρως τους στρατιώτες από τις σοβαρότερες κατηγορίες σε βάρος τους. Σημειώνεται ότι η μάχη άρχισε μετά από ενέδρα που έστησαν οι ένοπλοι Ιρακινοί στους Βρετανούς στρατιώτες. 28 Ιρακινοί σκοτώθηκαν.
Οι σοροί 20 εξ αυτών και εννέα συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο βρετανικό στρατόπεδο Αμπού Νάτζι για να εξακριβωθεί κατά πόσο ανάμεσά τους ήταν ο ηγέτης προηγούμενης δολοφονικής επίθεσης σε βάρος έξι Βρετανών στρατιωτικών αστυνομικών.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον επέκρινε δριμύτατα τους Ιρακινούς αιχμαλώτους για ψευδείς κατηγορίες σε βάρος των στρατιωτών και για απόπειρα να χρησιμοποιήσουν το βρετανικό νομικό σύστημα για να πλήξουν τη φήμη των εθνικών ενόπλων δυνάμεων.