Μία μέρα πριν τη συνάντηση με τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η γερμανίδα ηγέτιδα εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη «μεγάλη ανησυχία» που της προκαλεί ο πρόσφατος νόμος για άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία. Είπε ότι έχει πρόθεση να θέσει επί τάπητος «όλα τα σημαντικά ζητήματα», τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως.
Την έντονη ανησυχία της για ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία εκφράζει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μία μέρα πριν την επίσκεψή της στη γείτονα χώρα.
«Εξυπακούεται πως ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν πηγή ανησυχιών», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη «μεγάλη ανησυχία» που της προκαλεί ο πρόσφατος νόμος για άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία, απόφαση που εκτιμά ότι θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το πολιτικό προσωπικό των Κούρδων.
Ενόψει της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η γερμανίδα ηγέτιδα σημείωσε πως έχει πρόθεση να θέσει επί τάπητος «όλα τα σημαντικά ζητήματα», τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως.
Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί και η συμφωνία της Ευρώπης με την Άγκυρα για το προσφυγικό, εν μέσω φόβων ότι η συνεργασία μπορεί να καταρρεύσει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει τις βίζες για τούρκους πολίτες.
«Αγκάθι» στο θέμα των θεωρήσεων έχει αποδειχτεί ο τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η ευρωπαϊκή πλευρά υποστηρίζει ότι ως έχει ο νόμος επιτρέπει τη δίωξη αντιφρονούντων και επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης. Στον αντίποδα, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν αλλαγές στο νόμο, με τον κ. Ερντογάν μάλιστα να διαμηνύει ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει το «δικό της δρόμο» αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τις βίζες, όμως προσέθεσε πως πάντως πως σε ό,τι αφορά τον κορμό της συμφωνίας για το προσφυγικό η Άγκυρα έως τώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της «με τρόπο αξιόπιστο». «Φυσικά θα μιλήσω στον τούρκο πρόεδρο για την κατάσταση όπου βρίσκονται τα πράγματα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα ωστόσο με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας με την Άγκυρα, που προβλέπει ότι η Τουρκία θα αποστέλλει στην Ε.Ε. έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που θα επαναπροωθείται προς αυτήν από τα ελληνικά νησιά.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι τουρκικές Αρχές προκρίνουν ως υποψήφιους για αποστολή στην Ε.Ε αρρώστους, ή «χαμηλού μορφωτικού επιπέδου», εμποδίζοντας τα πιο καταρτισμένα άτομα να φύγουν.