Παρά την εορταστική ανάπαυλα, ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βρίσκονται σε διαρκή, διαδικτυακή επαφή, προκειμένου να παρεμβαίνουν συχνά τόσο για ζητήματα επικαιρότητας, όσο και προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους, τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους.
Ήδη, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου προσανατολίζονται, κατά πληροφορίες, στο να συνεδριάσουν διαδικτυακά τόσο η Πολιτική Γραμματεία, όσο και το Εκτελεστικό Γραφείο τις ημέρες των γιορτών, καθώς η έλευση του νέου έτους συνοδεύεται από ένα κρίσιμο, όπως εκτιμούν, πολιτικό ορόσημο, αυτό της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόταση επανεκκίνησης
Μολονότι πηγές της Κουμουνδούρου επιμένουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή κινείται θεσμικά» και πως «έτσι θα κινηθεί και την επόμενη περίοδο, μέσα από πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στη δημοκρατική σύνθεση, καθώς και στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για ένα πρόσωπο με προοδευτικά χαρακτηριστικά, που θα υπηρετεί το θεσμό και όχι κομματικές σκοπιμότητες», ωστόσο, η προετοιμασία για την πρόταση του κόμματος ως προς μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα αποτελεί μια από τις βασικές εκκρεμότητες της ηγετικής ομάδας, που θα πρέπει να επεξεργαστεί μέσα στις γιορτές.
Ιδίως, όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος έκλεισε το παράθυρο μιας δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λέγοντας πως «θέλουμε ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπηρετεί και να αντανακλά στη λειτουργία, στην προσωπικότητα, αυτά που ζητάει το Σύνταγμά μας. Γιατί το λέω αυτό; Δυστυχώς την τελευταία περίοδο είχαμε σοβαρότατα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος».
Σε αυτήν την προοπτική, η πρόταση της Κουμουνδούρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποβλέπει στη «θωράκιση» του Συντάγματος και της Δημοκρατίας, με το πρόσωπο που θα προταθεί τελικά να μπορεί να εγγυηθεί αυτήν την προϋπόθεση. Άλλωστε, δεν είναι κοινό μυστικό ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η επιλογή ενός προσώπου εγνωσμένου κύρους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο επανεκκίνησης με την νέα χρονιά, ερμηνεύοντας έτσι τη σιγή ασυρμάτου στην Κουμουνδούρου, αναφορικά με πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να προταθούν από την Κουμουνδούρου.
Πρόβα συνεργασιών
Ταυτόχρονα, όμως, για πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, στην προοπτική των ευρύτερων προοδευτικών συγκλίσεων, μετά και την πρόταση του Χρήστου Ράμμου, που τέθηκε από πλευράς της Νέας Αριστεράς. Μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, «οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πρωτοβουλίες που η αντιπολίτευση και ο προοδευτικός χώρος της χώρας να έχει ενιαία πρόταση» δήλωσε ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, προσθέτοντας πως «οι πολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει σε τελείως διαφορετική λογική και όχι σε επίπεδο προσώπων ή ονομάτων».
Στον αντίποδα, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Νέα Αριστερά βιάστηκε με την πρόταση του κ. Ράμμου, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε πως «πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνεται δημόσιος διάλογος για τα πρόσωπα». «Δημόσιος διάλογος πρέπει να γίνει για τις πολιτικές, πρέπει να γίνει για τη συνεργασία ενάντια στα αδιέξοδα που έχει φέρει η κυβέρνηση και προφανώς μπορούσε ο κ. Χαρίτσης και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός αρχηγός, αυτό προτείνω και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες συνεννόησης με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.
Στον αστερισμό των… πρωτοβουλιών κινείται, ωστόσο, και η Νέα Αριστερά, η οποία δεν κρύβει την απογοήτευσή της για την κατάληξη της πρότασης Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακολουθώντας ένα αντιπολιτευτικό μοντέλο πιο κοντά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς προανήγγειλε χθες την κατάθεση τροπολογίας για την «για την κατάργηση της διάταξης Βορίδη που αφορά την εξάντληση των ένδικων μέσων για τη μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων καλύπτουν σταθερές ανάγκες των υπηρεσιών», τη στιγμή που η προοπτική επαναπροσέγγισης της Νέας Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περνά και μέσα από την προεδρική εκλογή. Για το λόγο αυτό, η Κουμουνδούρου δεν ανοίγει από νωρίς τα χαρτιά της, γνωρίζοντας καλά, ωστόσο, πως μια αριστερόστροφη υποψηφιότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει τους όρους κοινής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, από πλευράς των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Διεύρυνση την Άνοιξη
Πολύ περισσότερο, όταν ενεργό παραμένει το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Σωκράτης Φάμελλος προς τις προοδευτικές δυνάμεις, με την Κουμουνδούρου να τοποθετεί ως ημερομηνία- σταθμό το Συνέδριο της Άνοιξης, όπου θα είναι ταυτόχρονα και καταστατικών αλλαγών, αλλά και διεύρυνσης. «Το κάλεσμα για διεύρυνση έχει απευθυνθεί μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφορά όλους και όλες που απογοητεύτηκαν και αποστρατεύτηκαν και που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σπίτι τους, χωρίς ανταλλάγματα και προϋποθέσεις», όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σχολιάζει μετά το πέρας των συναντήσεών τους με τους Νίκο Κοτζιά και Πέτρο Κόκκαλη ότι «είμαστε σε διαφορετικούς σχηματισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει η προοδευτική συνεργασία και η προοδευτική προοπτική».
Τα μηνύματα που λαμβάνει, εξάλλου, η Κουμουνδούρου με την συμπλήρωση ενός μήνα του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος αποτιμώνται ως ενθαρρυντικά, με δεδομένο ότι στις τάσεις της MRB, η πλειοψηφία των πολιτών ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης δηλώνει πως η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου αποτελεί θετική εξέλιξη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς πέρα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών), την ίδια άποψη έχουν περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (52,8%), του ΚΚΕ (53%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (51,1%).