Σε συζητήσεις με τη Σκωτία βρίσκεται το Γιβραλτάρ προκειμένου να εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο που θα επιτρέψει σε ορισμένα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το Brexit, όπως δήλωσε στο BBC o πρώτος υπουργός του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο.
«Μπορώ να φανταστώ μία κατάσταση όπου ορισμένα μέρη αυτού που είναι σήμερα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνουν και άλλα παραμένουν», δήλωσε ο κ. Πικάρντο, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο πρόγραμμα Newsnight.
Πάνω από το 95% του πληθυσμού του Γιβραλτάρ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ενώ ψήφο υπέρ του Bremain έδωσαν και οι Σκωτσέζοι, με καθαρή πλειοψηφία 62%.
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει σήμερα Τρίτη πρόταση της πρώτης υπουργού Νίκολα Στέρτζον για το πώς η χώρα θα μπορέσει να διασφαλίσει το ευρωπαϊκό της μέλλον. Στο κείμενο δεν περιέχει συγκεκριμένη αναφορά σε νέο δημοψήφισμα απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η κ. Στέρτζον έχει αφήσει ανοιχτό το εν λόγω σενάριο.
Σύμφωνα με το BBC, στις συζητήσεις μεταξύ Εδιμβούργου και Γιβραλτάρ θα μπορούσε να ενταχθεί και η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία επίσης υποστήριξε την παραμονή στην Ε.Ε.
Ο κ. Πικάρντο εξήγησε ότι στόχος για τη Σκωτία και το Γιβραλτάρ θα είναι να μην χρειαστεί να βγουν από την Ε.Ε. και στη συνέχεια να αιτηθούν να γίνουν ξανά μέλη, και μάλιστα να διατηρήσουν το σημερινό στάτους, που τους εγγυάται πρόσβαση στην ενιαία αγορά, με ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.
«Απλώς παραμένουμε με την πρόσβαση που έχουμε σήμερα, και τα τμήματα που θέλουν να βγουν θα δοθεί κάποιο άλλο είδος πρόσβασης», προσέθεσε.
Την Παρασκευή, λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας πρότεινε συνδιαχείριση του Γιβραλτάρ ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής μεταβίβασης του «βράχου» σε ισπανική κυριαρχία.
Το νησάκι, ανοιχτά της Ισπανίας, είχε παλαιότερα τεράστια στρατηγική σημασία για την είσοδο του βρετανικού Στόλου στη Μεσόγειο. Παραχωρήθηκε στο Λονδίνο το 1713.