Ολοκληρώθηκε σε κλίμα εμπιστοσύνης η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Mark Rutte, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε το Αϊντχόβεν και συγκεκριμένα το Eindhoven University of Technology στην Brainport Region.
Η συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό (διμερής και διευρυμένη με τις αντιπροσωπείες) διήρκησε περίπου δύο ώρες. Σε αυτή συζητήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα και ο κ. Rutte τόνισε (και στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Μητσοτάκη) την εμπιστοσύνη του στην νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των επαφών:
Εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, σημειώθηκε η σημασία της αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Τονίστηκε η σημασία δράσεων μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η οποία εκτός από πρόκληση συνιστά και ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον επενδύσεις και στην «κυκλική οικονομία». Η Ελλάδα θέτει φιλόδοξους στόχους σε μια Εθνική Στρατηγική τεσσάρων ετών που αφορά, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση Κυκλικών και Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων, τη θέσπιση κινήτρων για επιχειρήσεις που επενδύουν σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2019/904 ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης.
Επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων. Η Ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο Eπενδυτικό Forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Διαπιστώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η πρώτη αρχή, η αλληλεγγύη, αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή της υπευθυνότητας αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη – μέλη της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών (Frontex), αλλά και την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου. Ιδίως για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας -που είχε ολοκληρωθεί όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί Ολλανδικής Προεδρίας- συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών. Κάτι που όπως ανέφερε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα.
Καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.
Δηλώσεις Μητσοτάκη-Ρούτε
«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χάγη.
«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».
Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το Brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.
«Είναι μια πολύ καλή επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της»
«Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των πρωθυπουργών Ολλανδίας και Ελλάδας στη Χάγη.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.
Η Ολλανδία αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμμαχο υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: (Η Ολλανδία) Είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της.
Θέλουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.
Μιλήσαμε για την ανάγκη μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σέγκεν είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί Ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε στον Ολλανδό ομόλογό του το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα: «Ένα πρόγραμμα, στην υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της Ελληνικής και της Ολλανδικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ένας τέτοιος είναι «ο αγροτοδιατροφικός, όπου η Ολλανδία διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία».
Η Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σέγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.