Με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, η ΑΔΕΔΥ δίνει το σύνθημα των κινητοποιήσεων κατά του νέου ασφαλιστικού. Συλλαλητήριο προετοιμάζει για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Ομόνοια ενώ σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία όταν το επίμαχο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.
Την ίδια ώρα έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες μπορεί να δέχτηκαν την αύξηση κατά 1% (0,5% &0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο επικούρησης, ζήτησαν όμως από τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να μειωθεί η υπερβολική επιβάρυνση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αξιοποίησαν την ευκαιρία να πληρώνουν εισφορές τρεις κατηγορίες χαμηλότερα λόγω της κρίσης, από την 1/1/2017 που αλλάζει το καθεστώς ,θα επιβαρυνθούν υπερβολικά .Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που πληρώνει σήμερα ετησίως 3.960 ευρώ στον ΟΑΕΕ , με μεγάλο ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώσει 14.066 ευρώ, δηλαδή αύξηση 355%.
Ο επαγγελματίας που δεν έχει «κατέβει» κατηγορία πληρώνει σήμερα μαζί με τις εισφορές υγείας 8.508 ευρώ. Με το νέο σύστημα σκαρφαλώνει στα 18.954 ευρώ ( 14.066 ευρώ για σύνταξη συν 4.888 εισφορές υγείας). Δηλαδή αύξηση Αύξηση 223%.
Πάντως ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τα «μπλοκάκια» τονίζοντας ότι «θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».
‘Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική- τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες. Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες».
Ο κ . Κορκίδης τάχτηκε κατά της επιβολής τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές επισημαίνοντας ότι δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς επανέλαβε το αίτημα της συνομοσπονδίας για κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου όπως επίσης και την εφαρμογή του εργόσημου για περιστασιακά εργαζόμενους κ.α.
-Σε χειρότερη μοίρα οι αγρότες ,αντιμετωπίζουν από φέτος αύξηση των εισφορών τους αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2015. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, με στόχο οι εισφορές να αυξηθούν από 7% που είναι σήμερα στο 10% , το 2017 θα διαμορφωθούν στο 14%, το 2018 στο 17% και τέλος το 2019 στο 20% , ενώ μαζί με τις εισφορές περίθαλψης θα αγγίξουν το 27% του συνόλου των εισφορών.
Οι αυξήσεις εισφορών για κύρια σύνταξη στους αγρότες ξεπερνούν το 40% ενώ από το 2017 οι εισφορές τους αυξάνονται ξανά και συνδέονται με το εισόδημα.
Για παράδειγμα στη χαμηλή κατηγορία το ασφάλιστρο από 34 ευρώ θα αυξηθεί στα 48,6 ευρώ
Στην Τρίτη κατηγορία που είναι και η δημοφιλέστερη καθώς εκεί ανήκει το 65% των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) περίπου 375.000 άτομα, η αύξηση θα είναι 22 ευρώ (από 50 ευρώ που καταβάλλει μηνιαίως ένας ασφαλισμένος σήμερα θα κληθεί να πληρώσει 72 ευρώ),
-στην τέταρτη κατηγορία η αύξηση θα είναι 27,5 ευρώ το μήνα (από 62 ευρώ στα 89,5 ευρώ),
-στην πέμπτη, η αύξηση θα είναι 32,58 ευρώ (από 74 ευρώ στα 106,58),
-στην έκτη, η αύξηση θα είναι 37,45 (από 86 στα 123,45 ευρώ),
– ενώ στην έβδομη και υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία οι εισφορές μηνιαίως θα αυξηθούν από 98 στα 140 ευρώ (επιπλέον 42 ευρώ το μήνα).
Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 468 ευρώ. Ετσι , βάσει αυτού του ποσού το 2019 το κατώτατο ασφάλιστρο για τους αγρότες στο νέο ενιαίο ταμείο για όλους ΕΦΚΑ θα είναι 93,6 ευρώ το μήνα, ενώ αν προσθέσουμε και το 6,95% της εισφοράς υπέρ υγείας το ποσό φθάνει τα 126 ευρώ .Για όλους, το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι οι 5.860 ευρώ, που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.
Συμπερασματικά οι εισφορές που κυμαίνονταν από 34 ( κατώτερη) έως 136 ευρώ ( ανώτερη ) τον μήνα, με το νέο νόμο θα είναι 126 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ( δυνητικά) ακόμα και στα 1586 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εισφορές θα δίνονται ανά τρίμηνο αντί ανά εξάμηνο όπως ισχύει σήμερα.
Κατά του νέου ασφαλιστικού τάχθηκε και η Ομποσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία ( ΠΟΠΟΠΚ) τονίζοντας ότι «είναι έτσι δομημένο ώστε με την παρούσα αγορά εργασίας να μη δίνει πλήρεις συντάξεις. Οι εργαζόμενοι είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τις μειωμένες συντάξεις που προβλέπουν οι νέοι νόμοι, αφού είναι αδύνατο για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να διασφαλίσει 40 έτη πλήρους ασφάλισης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας και με δεδομένο ότι πριν από την κρίση του 2009 ο μέσος όρος ασφάλισης στην Ελλάδα φτάνει μόλις τα 20 έτη».