Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει, ούτε οι ώμοι του ενός μπορεί να τα αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε και η αρνητικότητα ή οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες
Σχηματισμό κυβέρνησης κοινής ή ευρύτερης αποδοχής επιδιώκει ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το σκοπό αυτό.
Όπως αναφέρει το portal sigmalive, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει, ούτε οι ώμοι του ενός μπορεί να τα αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε και η αρνητικότητα ή οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες μπορεί να βοηθήσουν και να συμβάλουν στο να μας κατανοήσει και ο λαός, ότι επιτέλους πρώτιστη προτεραιότητά μας δεν είναι τα κομματικά ή τα προσωπικά μας οφέλη αλλά του λαού το συμφέρον και γενικότερα της πατρίδας».
Τόνισε ότι επέστρεψε έτοιμος και αποφασισμένος να συζητήσει εξαντλητικά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να προτείνει, αλλά και να ακούσει εισηγήσεις και έκανε λόγο για δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης είτε κοινής είτε της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. Τα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει δεν τα σηκώνουν οι ώμοι του ενός, είπε.
Στη διάρκεια της περιπέτειας του, είπε, έκανε ανασκόπηση και αυτοκριτική για όσα συνέβησαν στους πρώτους 22 μήνες της διακυβέρνησής του. Δεν υπήρξαν μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία, τόνισε, την ευθύνη των οποίων, όπως είπε, αναλαμβάνει πλήρως. Ο κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω εξορθολογισμός, συνέχιση του εκσυγχρονισμού του κράτους, μέσω σειράς συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Έστειλε παράλληλα μήνυμα μηδενικής ανοχής για τα οικονομικά σκάνδαλα. «Είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν συγκάλυψε υπευθύνους», είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι προθέσεις του είναι ειλικρινέστατες. Δεν θα υπηρετήσω κανενός κόμματος το συμφέρον, είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να επανακαθοριστούν πολιτικές και να ενισχυθεί η προσπάθεια για υλοποίηση των τεσσάρων πυλώνων επί των οποίων εδράζεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης.