Πολιτική

Επιδοτήσεις και νέα τιμολόγια ρεύματος στο «μενού» του Θεόδωρου Σκυλακάκη

Η διατήρηση ή όχι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο και η  νέα δομή των τιμολογίων ρεύματος από την 1 Οκτωβρίου, θα αποτελέσουν την άμεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η οποία περνά στα χέρια του Θεόδωρου Σκυλακάκη και της μέχρι πρόσφατα Γενικής Γραμματέως Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου που αναβαθμίζεται σε υφυπουργό.

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία είχε επιλέξει την οικονομική στήριξη των λογαριασμών ρεύματος μέχρι και το μήνα Ιούνιο, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών τον προηγούμενο μήνα. Εικόνα όμως που έχει διαφοροποιηθεί αισθητά καθώς από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανατιμηθεί κατά 30%.  

Το πλεονέκτημα της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι ότι εισέρχεται σε «χαρτογραφημένα» νερά καθώς έχει γνώση των μέτρων στήριξης,  τα οποία ο κ. Σκυλακάκης χειρίστηκε και ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και τώρα καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός πάντως προεκλογικά είχε ταχθεί κατά της συνέχισης του μέτρου λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να χαραχθεί και η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από το Φθινόπωρο, καθώς τότε εκπνέει η εφαρμογή του υφιστάμενου μηχανισμού τιμολόγησης με τον καθορισμό πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντικό μειονέκτημα του μηχανισμού είναι ότι όσο οι τιμές παραμένουν χαμηλά αποδίδει περιορισμένα υπερέσοδα, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν την οικονομική στήριξη που παρέχεται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το μέτρο δεν παραταθεί, η νέα πολιτική ηγεσία καλείται να χαράξει ένα plan B, σε περίπτωση νέας ανόδου των τιμών, η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω της συνέχισης της γεωπολιτικής κρίσης αλλά και της αβεβαιότητας στον εφοδιασμό που υπάρχει για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Τις τελευταίες μέρες τις τιμές έχει επηρεάσει και η ανησυχία των traders για την επίδραση της πρόσφατης ανταρσίας της Wagner και τι θα συμβεί στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Την Δευτέρα, τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουλίου στο TTF της Ολλανδίας, ανέβαιναν κατά 8%, αγγίζοντας περίπου τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν και στη συνέχεια  υποχώρησαν στα 32,5 ευρώ ανά MWh. 

Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί και στο μέτωπο των τιμολογίων ρεύματος που η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει προτείνει τρεις τύπου κυμαινόμενων τιμολογίων, μέσω των οποίων αναβιώνει και η λογική της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία είχε ανασταλεί από πέρσι το καλοκαίρι.

Αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση και στο θέμα του ενεργειακού «τουρισμού» που ταλαιπωρεί τους παρόχους ενέργειας και διογκώνει την μεγάλη δεξαμενή των κακοπληρωτών  αλλά και στο ζήτημα των οφειλών που έχουν καταβληθεί με την μορφή των επιδοτήσεων από τους προμηθευτές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στην πορεία η Κομισιόν ανέτρεψε διαφοροποιώντας την φόρμουλα των μέτρων στήριξης.

You may also like