Τεχνολογία

Επικρίσεις σε Facebook και Twitter: Εχετε γίνει προπύργια των τζιχαντιστών -Σταματήστε να βοηθάτε τρομοκράτες

facebook-twitter-isis-660.jpg

Δριμεία κριτική άσκησε ο νέος επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών και Παρακολούθησης GCHQ (Government Communications Headquarters) Ρόμπερτ Χάνιγκαν στα κοινωνικά δίκτυα Δίκτυα Facebook και Twitter, κατηγορώντας τα ουσιαστικά για μετατροπή τους «σε δίκτυα διοίκησης και ελέγχου που τα επιλέγουν τρομοκράτες», ωστόσο οι εταιρείες βρίσκονται «σε άρνηση» σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος.

Ο κ. Χάνιγκαν κατά την πρώτη δημόσια παρέμβασή του είπε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ έχουν «αγκαλιάσει το διαδίκτυο» και το χρησιμοποιούν για να εκφοβίζει ανθρώπους και να εμπνεύσει,να προσηλυτίσει και να στρατολογήσει «ενδεχόμενους τζιχαντιστές» από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Παράλληλα, κάλεσε τις εταιρείες να συνεργαστούν πιο στενά με τις υπηρεσίες Ασφαλείας, προβάλλοντας το επιχείρημα πως πλέον ήρθε η ώρα για εκείνες να αντιμετωπίσουν «κάποιες άβολες αλήθειες» και πως η ιδιωτικότητα και η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας δεν είναι ένα «απόλυτο δικαίωμα».
Παράλληλα, πρότεινε και υπέδειξε την ανάγκη εκτός της συνεργασίας των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών με τις Αρχές, και την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας που θα διασφαλίζει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι σε θέση να παρακολουθούν και να καταδιώκουν τους τρομοκράτες.

Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και ορισμένοι βρετανοί δικηγόροι έχουν κατηγορήσει το GCHQ για εκτεταμένη παράνομη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, έπειτα από τη διαρροή από τον Εντουαρντ Σνόουντεν στοιχείων που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τόσο της βρετανικής υπηρεσίας, όσο και του εταίρου της των ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA).

Ο ίδιος, ωστόσο, σε άρθρο του στους Financial Times υποστήριξε: «Αντιλαμβάνομαι γιατί (οι αμερικανικές εταιρείες του διαδικτύου) έχουν μια δύσκολη σχέση με τις κυβερνήσεις. Φιλοδοξούν να είναι οι ουδέτεροι αγωγοί δεδομένων και να θέτουν εαυτούς εκτός ή υπεράνω πολιτικής». «Ωστόσο», προσθέτει ο Χάνιγκαν, «οι υπηρεσίες τους με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό όχι απλώς φιλοξενούν υλικό ακραίας βίας ή παιδικής εκμετάλλευσης, αλλά είναι δίοδοι μέσω των οποίων διευκολύνεται το έγκλημα και η τρομοκρατία. Ετσι, όσο και να μην αρέσει, έχουν γίνει δίκτυα εντολών και ελέγχου προσφιλή επιλογή σε τρομοκράτες και εγκληματίες, που βρίσκουν τις υπηρεσίες τους τόσο χρήσιμα όσο και οι υπόλοιποι από εμάς».

«Η GCHQ θα χαιρόταν να λάβει μέρος σε έναν ώριμο διάλογο αναφορικά με την ιδιωτικότητα στην εποχή του digital. Ωστόσο η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν ποτέ ένα απόλυτο δικαίωμα και πως ο διάλογος αναφορικά με αυτήν δεν θα πρέπει να γίνει η αιτία αναβολής επιτακτικών και δύσκολων αποφάσεων» σημείωσε ο Χάνιγκαν.

Η βρετανική Telegraph αναφέρει ότι οι εταιρείες Facebook, Twitter, Microsoft και Google αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επί των προτάσεων.

You may also like