Mια μέρα μετά τις δυναμικές πορείες κατά της λαίλαπας των μνημονιακών μέτρων στις οποίες συμμετείχαν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επιθέσεις κατά της κυβέρνησης ,στο μέτωπο του ασφαλιστικού εξακολουθούν οι πιέσεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων αλλά και η αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσει αποδεκτά ισοδύναμα.
Παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου εργασίας το σενάριο που φέρεται ότι τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για χορήγηση μόνο του 60% της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Η συγχώνευση όλων των ταμείων σε ένα ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης που φαίνεται ότι κλείδωσε οριστικά θα επιφέρει ενιαίους κανόνες συνταξιοδότησης στερώντας προνόμια από τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία καθώς και εξίσωση προς τα κάτω των παροχών σε χρήμα ( επιδόματα τοκετού , έξοδα κηδείας ).
Παράλληλα η απόφαση να διατηρηθεί η αυτονομία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) θα οδηγήσει σε νέες περικοπές και τις επικουρικές είτε μέσω επαναυπολογισμού , είτε με θέσπιση πλαφόν η με τη θέσπιση της ρήτρας. Η επιβολή εισφορών υπέρ υγείας 6% θα μπορούσε να συμβάλει κατά 250 εκ. ευρώ στη μείωση των ελλειμμάτων του ταμείου αλλά το πιθανότερο είναι θα χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει ένα ποσοστό από τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της ασφάλισης η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα κυμανθεί από 5% έως 8%.
Το υπουργείο εργασίας επιθυμεί διακαώς α) να πάρει παράταση χρόνου έως το Δεκέμβριο ώστε να επεξεργαστεί τα μαθηματικά μοντέλα μέσω των οποίων θα γίνει ο επαναυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων β) να γίνει αποδεκτή η πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σταδιακά έως το 2018 ώστε να περιοριστεί το «μαχαίρι » στις συντάξεις .
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης θα παραδώσει στο υπουργείο πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού που προβλέπει:
Α) μεταβατική περίοδο 3-5 χρόνια για την ενοποίηση των κανονισμό των συνταξιοδοτικών παροχών . Να καθοριστούν τα επιπρόσθετα χρηματικά ποσά που θα απαιτηθούν κατά τη μεταβατική περίοδο για την εξισορρόπηση εσόδων από εισφορές με τις δαπάνες παροχών συντάξεων και σχέδιο για την εξόφληση των πρόσθετων δαπανών εντός 15-20 ετών .
Β)να παρέχεται η δυνατότητα στους νέους αυταπασχολούμενους να ασφαλίζονται είτε στο κλάδο μισθωτών είτε στον κλάδο αυταπασχολούμενων η και σε επαγγελματικά ταμεία ( το μοντέλο εφαρμόζεται στην Γερμανία).
Γ) Υιοθέτηση βιώσιμης λύσης για την αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σήμερα ανέρχονται σε 20 δις ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο αυτά τα ποσά σε ποσοστό 30%-40% να οδηγούνται για την αποπληρωμή της πρόσθετης δανειακής ενίσχυσης προς τα ταμεία κατά τη φάση της μετάβασης στο νέο σύστημα.