«Η προανακριτική δεν μπορεί να καλεί ως υπόπτους ή ως απλούς μάρτυρες, μη πολιτικά πρόσωπα που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτοι από την τακτική δικαιοσύνη», αναφέρει στη γνωμοδότησή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
Την δυνατότητα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis να παραπέμπει και μη πολιτικά πρόσωπα χωρίς εξέταση περιγράφει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Πιο αναλυτικά, η εισήγηση αναφέρει ότι η προανακριτική δεν μπορεί να καλεί ως υπόπτους ή ως απλούς μάρτυρες, μη πολιτικά πρόσωπα που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτοι από την τακτική δικαιοσύνη.
Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνονται οι κλήσεις της επιτροπής προς τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου οι οποίοι ερευνώνται μετά την μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.
Ωστόσο, το επιστημονικό συμβούλιο επισημαίνει ότι η προανακριτική στο τελικό της πόρισμα έχει την αρμοδιότητα να περιγράψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων και από μη πολιτικά πρόσωπα που λειτούργησαν ως συμμέτοχοι των πράξεων του πρώην υπουργού και τότε θα τους ασκηθεί υποχρεωτικά δίωξη μαζί με το πολιτικό πρόσωπο.
Αναλυτικά επισημαίνεται: «Κατά συνέπεια, οι τυχόν συμμέτοχοι κατηγορούνται μαζί με τον υπουργό: 1ον: αφ’ης στιγμής ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή και 2ον: υποχρεωτικά. Επομένως, η ποινική δίωξη των συμμετοχών κατ εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αρχίζει το πρώτον μόλις ασκηθεί δίωξη κατά του υπουργού από τη Βουλή, είναι δε υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει θέσει τη δικογραφία κατά συμμετέχου στο αρχείο, αυτή ανασύρτεται (υποχρεωτικά) προκειμένου αυτός να κατηγορηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής φάσης της δίωξης. Με την διάταξη αυτή αποκλείεται τυχόν πρόωρη αρχειοθέτηση της αφορώσας στα μη πολιτικά πρόσωπα συμμέτοχους της δικογραφίας, και δεν παρεμποδίζεται η δίωξη των συμμέτοχων από κοινού με τον υπουργό σε περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει τη δίωξη του τελευταίου».