Πολιτική

Επισυνδέσεις: Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ

Σαρωτικές θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, ώστε να ενταχθούν περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες για τον έλεγχο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται, προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας ήδη χαρακτηρίσει ως «τυπικά επαρκή, όμως πολιτικά, μη αποδεκτή» τη «νόμιμη επισύνδεση» του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ίσως και σήμερα (σίγουρα μέσα στα επόμενα 24ωρα) θα κατατεθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων επισυνδέσεων και από εισαγγελέα Εφετών- δηλαδή θα υπάρξει και δεύτερη «κρησάρα» που υπήρχε αλλά καταργήθηκε το 2018. Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει δια των στελεχών της ότι πυξίδα των σαρωτικών αλλαγών που προωθούνται στο σχετικό πλαίσιο είναι δύο λέξεις: κανόνες και αποτελεσματικότητα. Στο νέο πλαίσιο θα υπάρχουν ως εκ τούτου σαφείς και διακριτοί κανόνες αλλά και οι κανόνες αυτοί θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ σε μια άκρως σύνθετη και απαιτητική παγκόσμια συγκυρία.

Τα δε τέσσερα πεδία αλλαγών που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης με τη χθεσινή δήλωσή του και που προτείνει η κυβέρνηση είναι:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση απλώνει προτάσεις για το δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει και ταυτόχρονα αποδέχεται το αίτημα της Κουμουνδούρου να ανοίξει νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής και να διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην εβδομάδα που ξεκινά από την 22α Αυγούστου. Γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις πρότεινε και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και της άμεσης συγκρότησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, ζητώντας παράλληλα να ανακοινώσει η κυβέρνηση και το λόγο της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ κατά το διάστημα που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια», τόνισε χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημείωσε ακόμη ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε στην κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης όρισε τελικά αυτή τη συζήτηση για την εβδομάδα μετά τις 22 Αυγούστου, προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει με τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό να εξουδετερώσει τη “βόμβα”- ωστόσο αποδέχθηκε την απόφαση για την προ ημερησίας στην οποία αναμένεται μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα, καθώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής δεν έχει την δυνατότητα αντιπαράθεσης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν στάθηκε σε αυτό, αντιθέτως με σχόλιό της στράφηκε στη «μονομαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας με δηκτικό ύφος ότι η Κουμουνδούρου «ευτυχώς δεν ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 14 Αυγούστου όπως έγινε επί των ημερών της- σε ημερομηνία που η Βουλή ψήφιζε το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο που έφερε».

Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως σκοπεύει, όπως όλα δείχνουν, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ανάδειξης όλων των πτυχών της υπόθεσης, καλώντας καταρχάς τον πρωθυπουργό να φροντίσει ώστε να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, κατηγορώντας τον ότι χαρακτηρίζει «με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών του ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής». Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο». Εκτίμησε ότι ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ κι ότι απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντας την στο επίπεδο της αμέλειας. Τον κατηγόρησε ακόμη ότι δεν ανέφερε «τη σκιά του Predator», ότι «απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί, ότι «το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό του τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχε τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ» και ότι «αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές».

Για τον κ. Ανδρουλάκη η πρωθυπουργική δήλωση είναι ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει χρόνο- «όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν και σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια». Ψέγει το Μαξίμου για διάφορες διαρροές, διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί καμία συγκάλυψη και προαναγγέλλει κινήσεις, «προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απευθυνθεί στους θεσμούς της Ευρώπης και αναμένει εξελίξεις σε άμεσο χρόνο.