Πολιτική

Επιτελικό κράτος: Μείωση μετακλητών, αποκομματικοποίηση του κράτους, τι περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο Μητσοτάκη

Σήμερα κατατίθεται τελικά στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που θα πάρει τη θέσης της γενικής γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, αλλά και μια σειρά διατάξεων που θα αλλάξουν ριζικά την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση, κάνοντας έτσι σταδιακά το κράτος πιο λειτουργικό.

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο που επιμελείται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προβλέπει σημαντική μείωση των μετακλητών υπαλλήλων, αφού πλέον ο κάθε υπουργός θα έχει στη διάθεσή του μόνο εννέα άτομα, ενώ οι υφυπουργοί έξι. Οσον για τους γενικούς γραμματείς, έχουν το δικαίωμα να έχουν έως πέντε μετακλητούς υπαλλήλους.

Ο νέος ρόλος του υπουργικού
Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά και θα χαράσσει την πολιτική που στη συνέχεια θα εξειδικεύεται ανά υπουργείο, ενώ κάθε χρόνο θα δημοσιεύονται τα σχέδια δράσης των υπουργείων και το συνολικό σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης και έτσι θα τίθεται στο μικροσκόπιο των πολιτών η πορεία εφαρμογής τους, αυξάνοντας την λογοδοσία. Ακόμη, θα περιγράφονται συγκεκριμένα κωλύματα ασυμβιβάστου µε τα καθήκοντα του υπουργού, του υφυπουργού, του γ.γ αλλά και του διοικητή δηµόσιου φορέα.

Τέλος, με διατάξεις καθιερώνεται σε κάθε υπουργείο και η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματεία, ο οποίος θα προκύπτει μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και θα προέρχεται μονάχα από το δημόσιο τομέα. Βασικός του ρόλος θα είναι η επίβλεψη των δαπανών και του προσωπικού του υπουργείου το οποίο αναλαμβάνει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική