Η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της διζωνικής , δικοινοτικής Ομοσπονδίας , που παγίως υποστηρίζει η Ελλάδα – Διχοτόμηση επιδιώκουν επισήμως οι Τούρκοι – «Βαθιά ανησυχία» για το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων
Υπέρ της λύσης του κυπριακου στη βάση της μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας τάσσεται η υποψήφια πρεβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά από την επικύρωση του διορισμού της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική επίλυση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.
Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας. Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους».
Η ερώτηση του Μενέντεζ , που είναι γνωστός διαχρονικά για τις θέσεις του υπέρ της Ελλάδας, ήταν η εξής: Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 8ης Ιανουαρίου σχετικά με την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 φέτος για να «ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος σε έναν προβλεπόμενο ορίζοντα».
Η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης έχουν λάβει μέτρα για να υπονομεύσουν τις νέες συνομιλίες, επιμένοντας σε μια λύση δύο κρατών και όχι στην επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την πολιτική των ΗΠΑ. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα βήματα;
Όπως είναι γνωστό, μετά από την εκλογή του κ. Τατάρ στα Κατεχόμενα, η Τουρκία επισήμως υποστηρίζει μία «λύση» στη βάση της διχοτόμησης – στη λογική των δύο χωριστών κρατών, παρά το γεγονός ότι το ψευδοκράτος των κατεχομένων δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Ξεκάθαρη ήταν η θέση της νέας πρεσβευτού και για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, στην οποία προχώρησε το καθεστώς Ερντογάν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα, που οδήγησαν στην εκλογή Τατάρ και την απόσυρση Ακιντζί, που θεωρείται ο πιο διαλλακτικός πολιτικός από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
«Η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης ενήργησαν κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, κάνοντας κινήσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτήν τη σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;», ήταν η ερώτηση του κ. Μενέντεζ.
Η κα. Γκρίνφιλντ απάντησε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και προτρέπουν σθεναρά να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2020. Θεωρούμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσιών είναι μια κίνηση που είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκλητική και αντιπαραγωγική για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
Με πληροφορίες από την ΕΡΤ