Στην πηγή για να πιει νερό, μετά το μαρτύριο της σταγόνας, φαίνεται πως φτάνει μάλλον σήμερα τελικά (ή πάντως πριν από την Πέμπτη) η κυβέρνηση, αφού δεν φάνηκαν αρκετά τα τόσα και τόσα προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει νωρίτερα την δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM.
Το θέμα είναι πια τυπικό (η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης για της δαπάνες Υγείας) αφού και οι Βρυξέλλες είπαν χθες πως η δόση είναι εξασφαλισμένη.
Το μίνι-θρίλερ των τελευταίων όμως είναι ίσως και ενδεικτικό τόσο των διαθέσεων του κουαρτέτου των δανειστών, ενόψει της επανόδου τους μετά τις γιορτές στην Αθήνα, όσο και της … περιορισμένης ευθύνης στάσης της κυβέρνησης , που δείχνει μάλλον να επαναπαύεται στη συμφωνία που έχει ήδη κάνει, παρά να διαπραγματεύεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά για τα μείζονα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου.
Η καθυστέρηση στην καταβολή του 1 δισ. ευρώ όμως είχε και άλλη μία επίπτωση: καθυστερούν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που χρωστά και δεν δίνει το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Με βάση το νέο Μνημόνιο και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που μόλις ψηφίστηκε, το δημόσιο όφειλε να καταβάλει μέσα στον Δεκέμβριο το εξωφρενικό ποσό των 7 δισ. ευρώ για οφειλές του σε ιδιώτες. Αν μπορούσε να το κάνει, θα «έσβηνε» το βουνό των οφειλών για επιστροφές φόρων και καθυστερήσεις πληρωμών των προμηθευτών ή και του προσωπικού ακόμα (κυρίως σε κάποιους φορείς Υγείας όπου υφίσταται έντονο πρόβλημα).
Πλέον όμως το 1 δισ. ευρώ έρχεται στην χώρα μας ενώ ο μήνας και η χρονιά τελειώνουν. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες πληρωμές θα γίνονταν με αυτό το σχετικά μικρό ποσόν, αναβάλλονται για τον Ιανουάριο και έως τον Μάρτιο! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση στέρησε την αγορά και από την τελευταία ικμάδα ρευστότητος που επρόκειτο να της δώσει φέτος, αφήνοντας υποσχέσεις πως αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.
Αλλά ούτε αυτό φαντάζει τόσο πιθανό, δεδομένου ότι τα πιο δύσκολα της διαπραγμάτευσης είναι ακριβώς μπροστά μας και μπορεί να αργήσει πολύ καιρό ακόμα μία συμφωνία για το Ασφαλιστικό και τη φορολογία –αν και εφόσον υπάρξει τελικά- που θα έφερνε πιο κοντά την επόμενη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η κυβέρνηση πιθανότατα να συνεχίσει να κρατά την ρευστότητα για να συντηρεί εν ζωή το κράτος, ειδικά αν φανεί ότι οι εισπράξεις του από φόρους συνεχίζουν να κινούνται κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του προϋπολογισμού.