Η εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Εταιριών Παροχής Αερίου και της ΡΑΕ.
Το Κοινωνικό Τιμολόγιο στην ηλεκτρική ενέργεια προβλέπει πάνω από 40% χαμηλότερες χρεώσεις για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, άνεργους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, κ.α. και με ανάλογα κριτήρια αναμένεται να επεκταθεί στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου που βρίσκονται επί του παρόντος σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η ΕΠΑ Αττικής, η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στο διάστημα Οκτωβρίου 2014 με Φεβρουάριο 2015 ήταν κατά μέσο όρο 29% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Περαιτέρω μειώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου (που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τις τιμές του φυσικού αερίου), όπως ανέφεραν όμως σήμερα τα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής θα μετακυλισθούν στις καταναλώσεις του Μαΐου οπότε ουσιαστικά η περίοδος θέρμανσης θα έχει λήξει. Δηλαδή περαιτέρω όφελος θα έχουν κυρίως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Από τα στοιχεία της ΕΠΑ προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται στην αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο προκειμένου να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη τιμή του καυσίμου αλλά και να απαλλαγούν από τα προβλήματα που συνδέονται με τις κεντρικές θερμάνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιουλίου 2013 με Ιούλιο 2014 οι αιτήσεις για αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 90% ενώ σε ετήσια βάση (2013 με 2014) τα νέα συμβόλαια που υπεγράφησαν συνολικά αυξήθηκαν κατά 41% (6271 από 4452) και οι αιτήσεις αυτονομίας κατά 60%. Ωστόσο η κατανάλωση φυσικού αερίου πέρυσι μειώθηκε κατά 3,5%, λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών αλλά και της κρίσης. Η εταιρία διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα χρηματοδότησης των καταναλωτών με άτοκα δάνεια προκειμένου να μετατρέψουν τη θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, το οποίο από εφέτος επεκτάθηκε και στις αυτόνομες θερμάνσεις.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται πάντως το πρόγραμμα επιδότησης από το ΕΣΠΑ για τη μετατροπή των θερμάνσεων σε φυσικό αέριο, που εξαγγέλθηκε το φθινόπωρο του 2014. Μέσω του προγράμματος επιδοτείται έως και το 60% του κόστους μετατροπής και ήδη μόνο στην περιοχή της Αττικής έχουν υποβληθεί 3.000 αιτήσεις. Ομως το πρόγραμμα δεν έχει ενεργοποιηθεί καθώς εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας αλλά εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Οπως αναφέρθηκε τα κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος είναι δεσμευμένα, ωστόσο οι χρονικές προθεσμίες πιέζουν για την εφαρμογή του.
Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία για τις τιμές του φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της ΕΕ που παρουσίασε ο κ. Μπαλάσκας το οικιακό τιμολόγιο στην Ελλάδα (με στοιχεία α’ εξαμήνου 2014, μαζί με τους φόρους) είναι φθηνότερο σε σχέση με Σουηδία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία και ακριβότερο από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.