Μεγάλες παρεμβάσεις και ανατροπές στο δημόσιο και ειδικά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που, όπως όλα δείχνουν, αναβαθμίζεται σε βραχίονα της κυβερνητικής πολιτικής, προωθείται σειρά μέτρων και αλλαγών όπως:
– Νέο μοντέλο Αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων
– Κώλυμα εντοπιότητος στους διορισμούς εφοριακών, όπως ισχύει για τους δικαστές
– Επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης στο υπουργείο Οικονομικών
– Καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Μετά από συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο κ.Βαρουφάκης έκανε λόγο για την «αρχή μίας αγαστής συνεργασίας με το υπουργείο» και προανήγγειλε πως «θα κάνουμε πολλές συναντήσεις» τονίζοντας πως «έχουμε ανάγκη τον κύριο Ρακιντζή για μια πιο χρηστή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου και δημοσίου».
Προσδιόρισε μάλιστα τις μεγάλες ανατροπές που συζήτησαν και δεσμεύτηκε πως θα προωθήσουν άμεσα στην κυβέρνηση, με τη μορφή νομοσχεδίων. Συγκεκριμένα:
– Δημιουργία νέου συστήματος πραγματικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, σε αντιδιαστολή με την μορφή αξιολόγησης που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση.
– Νέο σύστημα τοποθέτησης εφόρων που θα εμποδίζει την δημιουργία επιλήψιμων σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και την αγορά. Προτείνεται μεταξύ άλλων και πρόταση για να τεθεί κώλυμα εντοπιότητος στους εφοριακούς, όπως ισχύει και τους δικαστικούς.
– «Ανακύκλωση» (rotation) εφοριακών και τελωνειακών, μετά την πάροδο κάποιου ευλόγου χρονικού διαστήματος.
– Νέο μοντέλο για την επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης, που καταργήθηκε πέρυσι και θα αναλάβει τον διαχειριστικό έλεγχο του δημοσίου.
– Χαρτογράφηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση της, όπως για πιθανή δημιουργία μίας Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Για όλα αυτά τα θέματα αναλαμβάνει δράση μία μικτή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΕΔΔ.
Ο κύριος Ρακιντζής από πλευράς του έκανε λόγο για μία προσπάθεια απαλλαγής της δημόσιας διοίκησης από «βαρίδια», για εγκαθίδρυση αξιοκρατίας και για να αποδώσουν καλύτερα το κράτος και η οικονομία.
Ειδικά για το θέμα της δημόσιας Περιουσίας, ο κύριος Ρακιντζής είπε πως τα εθνικά κληροδοτηματα αποτιμώντας σε περίπου 10 δισ. ενώ οι Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαχειρίζεται πολλαπλάσιας αξίας ακίνητη περιουσία, αλλά πρέπει η κυβέρνηση να καθορίσει τις χρήσεις και τους σκοπούς που θα επιλέξει για την αξιοποίησή της.