Πρόσθεσε δε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι κατά την επίσκεψή του στον παλαιστινιακό θύλακα είδε «μια ολοκληρωτική καταστροφή».
Έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Γάζα, αλλά και για την ενδεχόμενη χρήση αυτών των τοποθεσιών για την αποθήκευση οπλισμού, ανακοίνωσε την Τρίτη γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Περισσότεροι από 12 άνθρωποι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Το Ισραήλ επικαλέστηκε τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ από τους παλαιστίνιους μαχητές για την αποθήκευση ρουκετών ως λόγο για την επίθεση.
Μιλώντας στη μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ο Μπαν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του σε ένα σχολείο των Ηνωμένων Εθνών στον καταυλισμό προσφύγων στη Τζαμπαλίγια, όπου άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη διάρκεια των εχθροπραξιών και το οποίο ήταν στόχος ισραηλινού βομβαρδισμού.
«Επιθυμώ μια ενδελεχή έρευνα από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για το περιστατικό αυτό καθώς και για άλλα στα οποία επλήγησαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι», είπε.
«Σκοπεύω να προχωρήσω στη σύσταση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου έρευνας το οποία θα εξετάσει τις πιο σοβαρές από αυτές τις υποθέσεις καθώς και περιστατικά κατά τα οποία εντοπίστηκαν όπλα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Μπαν.
Ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς σχολίασε λίγο αργότερα ότι η διεξαγωγή έρευνας είναι η συνηθισμένη διαδικασία στις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνονται στόχος εγκαταστάσεις του οργανισμού.
Τον προηγούμενο μήνα ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε έρευνα για πέντε περιστατικά που σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβανομένων των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε τέσσερα παιδιά που έπαιζαν σε μια παραλία και σε 17 αμάχους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ.
Ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι δεκάδες χιλιάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στις 50 ημέρες των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών, ενώ 108.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στον παλαιστινιακό θύλακα. Από αυτούς περισσότεροι από 50.000 έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ και έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια.
Από τις εχθροπραξίες υπέστησαν επίσης ζημιές ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού της Γάζας και άλλες υποδομές, η επισκευή των οποίων ενδέχεται να χρειαστεί χρόνια.
Για τον λόγο αυτό ο Μπαν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει 414 εκατομμύρια δολάρια για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προτού ξεκινήσει ο χειμώνας.
Πρόσθεσε δε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι κατά την επίσκεψή του στον παλαιστινιακό θύλακα είδε «μια ολοκληρωτική καταστροφή». «Πολλοί (κάτοικοι) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ύδρευσης. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης για έως και 18 ώρες καθημερινά είναι συνηθισμένο φαινόμενο», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, στη διάρκεια μιας διάσκεψης δωρητών για τη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, περίπου 50 χώρες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.