Πολιτική

Έρευνα για την παροχή ασύλου σε τζιχαντιστή ζητούν Μαρκόπουλος και Πλεύρης

Οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για ζήτημα ασφαλείας της χώρας σε ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Νότη Μηταράκη

Έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρεσχέθη άσυλο σε αλλοδαπό που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2017 και συνδέεται με τον ISIS ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και Θάνος πλεύρης με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν στο κείμενό τους πως «πριν από λίγες ημέρες άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ προέβησαν στην σύλληψη ενός 27χρονου από το Τατζικιστάν ύστερα από τυπικό έλεγχο ρουτίνας στην Τρίπολη καθώς διαπιστώθηκε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την χώρα του, η λεγόμενη «ερυθρά αγγελία», για συμμετοχή στον ISIS. Στην συνέχεια, ενημερώθηκε άμεση η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία στην πρώτη έρευνά της διαπίστωσε ότι ο 27χρονος έχει σχέση με το ισλαμικό κράτος και μάλιστα θεωρείται ως ένα από τα πέντε ηγετικά στελέχη του ISIS, ενώ του είχε δοθεί προ μερικών ετών άσυλο στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην «ερυθρά αγγελία» ο 27χρονος το 2016 μετέβη μέσω Τουρκίας στην Συρία όπου εντάχθηκε, εκπαιδεύτηκε και συμμετείχε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους σε πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ. Στην συνέχεια, το 2017, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός, μαζί με την σύζυγό του και τα 4 παιδιά τους έφτασαν, μέσω Τουρκίας, στη Μόρια και έπειτα έφυγαν για την Τρίπολη όπου διέμειναν οικογενειακώς σε διαμέρισμα που είχε ενοικιαστεί από ΜΚΟ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 27χρονος έχει πάρει άσυλο στη χώρα μας και όταν ρωτήθηκε για την «ερυθρά αγγελία» το απέδωσε στην συγγενική σχέση που έχει η σύζυγός του με ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στην χώρα του. Επειδή απ το εν λόγω περιστατικό εύλογα εγείρονται ζητήματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, τα κριτήρια παροχής ασύλου καθώς και τις διεθνείς της σχέσεις με κράτη που διώκουν την δράση τζιχαντιστών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Θα διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες παροχής ασύλου για το ποιος και πως ενέκρινε την αποχώρηση του συγκεκριμένου αλλοδαπού από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων ώστε να μεταφερθεί στην ενδοχώρα;

2) Υπάρχει εικόνα για άλλες παρόμοιες με αυτήν περιπτώσεις;

3) Με βάση αυτό το συμβάν τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τον πληρέστερο έλεγχο των αιτούντων άσυλο;

You may also like