Διεθνή

Ερήμην της Βουλής προσπαθεί να περάσει και πάλι ο Ολάντ την εργασιακή μεταρρύθμιση

A2A939C42451CD896A7ADED40A42CB1C.jpgΗ εργασιακή μεταρρύθμιση είναι η πλέον αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της προεδρίας Ολάντ. Το νομοσχέδιο καθιστά πιο εύκολες τις απολύσεις και τις προσλήψεις, ενώ παράλληλα προωθεί τις ατομικές συμβάσεις σε επίπεδο εταιρείας, σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ερήμην της Βουλής προσπαθεί να περάσει για δεύτερη φορά την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση η Σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία.

Όπως και στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, στις αρχές του έτους, έτσι και στη σημερινή δεύτερη ανάγνωση ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επικαλέστηκε το Άρθρο 49,3 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να νομοθετεί χωρίς την έγκριση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η αντιπολίτευση και οι αντάρτες Σοσιαλιστές βουλευτές έχουν πλέον περιθώριο 24 ωρών προκειμένου να συγκεντρώσουν αρκετές υπογραφές για ψήφο δυσπιστίας, όπως είχαν άλλωστε πράξει και στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Τότε, η κυβέρνηση Βαλς είχε εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη εν μέρει χάρη στην αποχή των Σοσιαλιστών ανταρτών.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση είναι η πλέον αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της προεδρίας Ολάντ, έχοντας προκαλέσει μήνες μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, λιγότερο από 12 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Παρίσι διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου και των χειρισμών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, στην πορεία συμμετέχουν περίπου 6.500 άτομα, ενώ το συνδικάτο CGT υποστηρίζει ότι οι συμμετέχοντες ανέρχονται σε 45.000. Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν οργανώσει περισσότερα από 10 μεγάλα συλλαλητήρια για το εργασιακό και σχεδιάζουν περαιτέρω κινητοποιήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Ολάντ έχει δηλώσει ότι εάν δεν καταφέρει να μειώσει την ανεργία, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη ζώνη του 10%, δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στον προεδρικό θώκο.

Το νομοσχέδιο καθιστά πιο εύκολες τις απολύσεις και τις προσλήψεις, ενώ παράλληλα προωθεί τις ατομικές συμβάσεις σε επίπεδο εταιρείας, σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

You may also like

More in Διεθνή