Πολιτική

Ερντογάν, ΑΟΖ και εμβόλια στο μενού της επίσκεψης Ράμα στην Αθήνα

«Σταθερή βελτίωση» στις σχέσεις των δύο χωρών βλέπουν και οι δύο πλευρές την επομένη της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Τουρκία.

Για «σταθερή βελτίωση» των διμερών σχέσεων μίλησαν Μητσοτάκης και Ράμα κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν – παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή –  το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.  Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε μία συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας, που έχουν μπει σε τροχιά αναβάθμισης μετά από την συμφωνία της 20ης Οκτωβρίου για κοινή παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο. 

Ο Έντι Ράμα ήλθε στην Αθήνα μετά από διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου συνυπέγραψε  με τον Ταγίπ Ερντογάν σειρά συμφωνιών για υποδομές και πολιτισμό, ενώ έλαβε υπόσχεση  από την τουρκική πλευρά για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Τίρανα. Σημειώνεται  ότι η Τουρκία παραμένει ο ισχυρότερος επενδυτής στην Αλβανία και ο ίδιος ο Έντι Ράμα θεωρείται ο πιο πιστός σύμμαχος του Ερντογάν στην περιοχή. Ωστόσο, η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας – που αντιμετωπίζεται από τις Βρυξέλλες ως «πακέτο» με εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας – τον ωθεί στο να τηρεί ισορροπίες με την ελληνική πλευρά, παρά το γεγονός ότι το βουλγαρικό βέτο με αφορμή την «μακεδονική γλώσσα» , την οποία η Σόφια θεωρεί ως παραλλαγή της βουλγαρικής, έχει μπλοκάρει τον προσδιορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Στις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Έντι Ράμα συζητήθηκε και το ζήτημα της πανδημίας, καθώς οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια . Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την δημιουργία ενός μηχανισμού ποσοστώσεων για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στην Ένωση, με προτεραιότητα εκείνες των δυτικών Βαλκανίων – και η Ελλάδα πρόκειται να παίξει ενεργό ρόλο στην υπόθεση αυτή. 

You may also like