Πολιτική

Ερντογάν: Πάει στο Κάιρο με… δολώματα για Αίγυπτο και Λιβύη

Να εκμεταλλευθεί την συγκυρία και με όχημα τον πόλεμο στην Γάζα και την παλαιστινιακή υπόθεση να κλείσει μέτωπα και να ανακατέψει τα χαρτιά στην
Ανατολική Μεσόγειο και στην Μ.Ανατολή, επιχειρεί η Τουρκία και το πρωτο δύσκολο τέστ θα είναι η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στο Κάϊρο που έχει προγραμματισθεί για τις 14 Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο έχει ξεκινήσει πριν σχεδόν ένα χρόνο η ανταλλαγή επισκέψεων των δυο ηγετών έχει καθυστερήσει σημαντικά και ο λόγος βεβαίως είναι η αμοιβαία προσωπική «δυσανεξία» των δυο ηγετών .

Οι εξελίξεις στην Γάζα, η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής και η δρομολόγηση επίλυσης του Παλαιστινιακού φέρνει πιο κοντά τις δυο χώρες καθώς ο μεν Τ. Ερντογάν θέλει να προβάλλεται ως ο ηγέτης του αντι ισραηλινού μετώπου για την προωθηση της Παλαιστινιακής Υπόθεσης ,ενώ ο Αλ Σισι είναι από τους σημαντικότερους παίκτες στο Παλαιστινιακό λόγω και της γειτνίασής της Γάζας με την Αίγυπτο και της ειδικής σχέσης με το Ισραήλ και για το γεγονός ότι η χώρα του αποτελεί την μοναδική δίοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Όμως ενώ η Τουρκία και ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν έχει υιοθετήσει ακραία ρητορική εναντίον του Ισραήλ , η Αίγυπτος όπως και η Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ παρά την έντονη αντίδραση τους στην πολιτική του Ισραήλ και την προώθηση του αιτήματος για διακοπή των επιχειρήσεων στο έδαφος της Γάζας έχουν αποφύγει την ρητορική η οποία θα οδηγούσε σε οριστικό ρήγμα των σχέσεων με το Ισραήλ ενώ ο Αραβικός κόσμος βλέπει με ιδιαίτερη καχυποψία την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανισθεί ως ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Κάϊρο έχει εξαιρετικα μεγάλη σημασία για την Αγκυρα. Η ρήξη των σχεσεων με το καθεστώς Σισι εδώ και 11 χρόνια λόγω της υποστήριξης του Τ.Ερντογάν στην κυβέρνηση Μορσι και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους είχε σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία. Όχι μόνο οικονομικές καθώς η Αιγυπτος αποτελεί έναν από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και μια μεγάλη αγορά 100 εκατομμυρίων ανθρώπων για τα τουρκικά προϊόντα , αλλά και πολιτικές -διπλωματικές. Η Άγκυρα έβρισκε απέναντι της την Αίγυπτο σε διεθνή φόρα και οργανισμούς , όπως η Ισλαμική Διάσκεψη και ο Αραβικός Σύνδεσμος και κυρίως λόγω της αντιπαράθεσης με την Αίγυπτο αλλα και των πειρατικών ενεργειών της στην Μεσόγειο ,βρέθηκε αποκλεισμένη από το ενεργειακό γίγνεσθαι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Κύπρο ,η οποία ακυρώνει μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Κυπριακής ΑΟΖ και με την Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών η οποία ακυρώνει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Συγχρόνως η αντιπαλότητα με την Αίγυπτο την άφησε εξω από το Φορουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου έναν οργανισμό που συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής .Ενώ πλέον και οι συμφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης και Αιγύπτου- Ευρώπης παρακάμπτουν την Τουρκία και επιλέγεται η όδευση μεσω Ελλάδας.

Τα χρόνια που διαρκεί η αντιπαράθεση με το Κάϊρο ,ο κ.Ερντογάν είδε να αναπτύσσεται ένα πυκνό πλέγμα τριμερών και πολυμερών συνεργασιών που έφεραν κοντά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με άξονα την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα σε καποια από τα σχήματα αυτά έχουν συμπράξει οι ΗΠΑ(Ελλάδα, Κυπρος Ισρηαλ +ΗΠΑ) ενώ και η Γαλλία έχει συμμετάσχει την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου -Κύπρου.

Όμως η στάση της Αιγύπτου είναι κρίσιμη και για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Λιβύη.

You may also like