“Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ΕΛΠΕ για να εξυπηρετήσει πελατειακές σχέσεις και να οικοδομήσει το κομματικό της Κράτος”, σημειώνει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.
“Πάνω από 300 προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια έχουν γίνει στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ άλλες 70 αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα”, τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:
“Ενδεικτικό στοιχείο του τρόπου στελέχωσης της επιχείρησης είναι ότι προσπάθησαν να τοποθετήσουν συμβασιούχο ταχυδρόμο στη θέση του Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων. 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φέρνουν με ερώτησή τους το θέμα στη Βουλή και ζητούν από τον κ. Σταθάκη τα ακριβή στοιχεία για όλες τις προσλήψεις τα τρία τελευταία χρόνια”.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
– Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Το κράτος ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει και τα ΕΛΠΕ
Σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας τα ΕΛΠΕ, προκαλούν οι κομματικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε μια χρονική στιγμή που συγκυριακά, τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων, παγκόσμια, είναι απρόσμενα ψηλά με άμεσο αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλότατα κέρδη όπως και τα ΕΛΠΕ, η Κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα όργιο κομματικών προσλήψεων.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 300 προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται επιπλέον 70 το αμέσως επόμενο διάστημα υπό το αίολο επιχείρημα: “για λόγους ασφαλείας”
Είναι τόσο εξόφθαλμα ακατάλληλος ο τρόπος επιλογής των νέων προσληφθέντων, που πριν λίγες ημέρες η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός συμβασιούχου ταχυδρόμου στην θέση του Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων τον οποίο “εκδίωξαν” πριν ακόμη υπογράψει τη σύμβαση πρόσληψης του και παρόλο που τον είχαν επισήμως αναγγείλει, κάτω από την ομόθυμη κατακραυγή που προκάλεσε η εν λόγω κίνηση.
Ο υπέρογκος και αναιτιολόγητος όγκος προσλήψεων έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς για το άμεσο μέλλον της επιχείρησης, αφού ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2017 έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια αρνητική μεταβολή στην εξέλιξη των περιθωρίων κέρδους της επιχείρησης που εκτιμάται πως θα συνεχιστεί όλο το 2018, μια κατάσταση που επηρεάζει τον κλάδο της διύλισης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει ανησυχία και αγωνία σε όλους τους εργαζομένους στον όμιλο ΕΛΠΕ για το τι θα γίνει όταν αναπόφευκτα τα περιθώρια κέρδους των ΕΛΠΕ θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα και τα αυξημένο κόστος λειτουργίας της εταιρείας δεν θα μπορεί να καλυφθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με πολύ ελκυστικούς όρους που είχε οδηγήσει σε μείωση του μισθοδοτικού κόστους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, που συνέβαλε σημαντικά στα αυξημένα κέρδη που δήλωσαν τα ΕΛΠΕ μέχρι και το 2017.
Επειδή από το 2015 με έκπληξη παρακολουθούμε τις κομματικές μεθοδεύσεις της Διοίκησης των ΕΛΠΕ, η οποία με συστηματικό τρόπο επιχειρεί την μετάλλαξη της Εταιρείας με την υιοθέτηση παλαιοκομματικών και χρεωκοπημένων πρακτικών οργάνωσης και διαχείρισης.
Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς ίχνος αξιοκρατίας και επιχειρησιακής λογικής, αφού οι ενέργειες που προωθούνται ικανοποιούν κομματικές και μόνο σκοπιμότητες που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια βελτίωσης της ανταγωνιστικές θέσης της Εταιρείας.
Επειδή, προσλαμβάνονται στελέχη απευθείας σε Διευθυντικές θέσεις, τα οποία δεν έχουν τα στοιχειώδη τυπικά προσόντα.
Επειδή προσλαμβάνονται κατά συρροή κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα οποία προβλέπεται να μονιμοποιηθούν, χωρίς καμία διαδικασία, με την προκήρυξη των εκλογών δια μέσου της θυγατρικής ΕΚΟ.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας:
1. Πόσες προσλήψεις Ορισμένου και Αορίστου χρόνου έχουν γίνει στις εταιρείες ΕΛ.ΠΕ, ΕΚΟ και BP από το 2012 έως το 2014 και πόσες στις ανωτέρω εταιρείες από το 2015 έως και σήμερα;
2. Τι κέρδη εκτιμάτε ότι θα έχουν τα ΕΛΠΕ το 2018 και ποια η μεταβολή τους σε σχέση με το 2017;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1. Κώστας Σκρέκας
2. Κώστας Κατσαφάδος
3. Κωστής Χατζηδάκης
4. Ντόρα Μπακογιάννη
5. Κώστας Αχ. Καραμανλής
6. Δημήτρης Σταμάτης
7. Χρήστος Κέλλας
8. Γεώργιος Κουμουτσάκος
9. Θανάσης Καββαδάς
10. Θεόδωρος Φορτσάκης
11. Νίκος Παναγιωτόπουλος
12. Μαρία Αντωνίου
13. Άννα Καραμανλή
14. Αθανάσιος Δαβάκης
15. Αναστάσιος Δημοσχάκης
16. Γεώργιος Γεωργαντάς
17. Έλενα Ράπτη
18. Χρήστος Μπουκώρος
19. Σταύρος Καλαφάτης
20. Κώστας Τζαβάρας
21. Κώστας Τσιάρας