Όσο παράδοξο και αν μπορεί να ακούγεται, η Ελλάδα (2,79%) ως μέτοχος είναι ισχυρότερος -με βάση τη συμμετοχή- από την Φινλανδία (1,78%), την Αυστρία (2,76%), την Κύπρο (0,19%), την Εσθονία (0,18%), την Ιρλανδία (1,59%), τη Λετονία (0,27%), τη Λιθουανία (0,40%), το Λουξεμβούργο (0,24%), Μάλτα ( 0,072%), Πορτογαλία (2,49%), Σλοβακία (0,81%), Σλοβενία (0,42%).
Οι χώρες -κατά την ίδρυση του Μηχανισμού- με υψηλότερη συμμετοχή είναι το Βέλγιο (3,45%), η Γαλλία (20,2%), Γερμανία (26,9%), Ιταλία ( 17,8%), Ολλανδία (5,6%) και Ισπανία με 11,8%.
Μέχρι τώρα -αν δεν γίνει κάποια προσαρμογή στα ποσοστά- η Ελλάδα έχει συνεισφέρει κατά 2,25 δισ. και προγραμματίζεται να τοποθετήσει σε βάθος χρόνου συνολικά περίπου 19 δισ. ευρώ, ποσά που είναι από δανεικά… Συνολικά το ταμείο του ESM φιλοδοξείται να ανέλθει στα 704 δισ. ευρώ.
Η έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για νέο δάνειο από το ESM, δηλαδή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που ιδρύθηκε από τα 17 μέλη του ευρώ για να αντικαταστήσει το αρχικό ταμείο EFSF, θα πρέπει να «περάσει» από το σκόπελο του Eurogroup. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι μόλις η Ελλάδα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας -ενδεχομένως με τη ψήφιση προηγουμένως της λίστας προαπαιτούμενων παρόμοιων της 5ης αξιολόγησης- τότε θεωρείται θέμα χρόνου να δοθεί το «πράσινο φως» από το ΕSM.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι ευχάριστο, με τη Γερμανία και τη Φιλανδία να εκφράζουν ισχυρές αντιρρήσεις να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την Ελλάδα προβάλλοντας το επιχείρημα έλλειψης εμπιστοσύνης .
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ESM, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να ληφθεί απόφαση με το 85% της πλειοψηφίας και όπως τόνιζαν από χθες αναλυτές οι Φινλανδοί δεν μπορούν να σταματήσουν το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, καθώς στις ψηφοφορίες έκτακτης ανάγκης στον ESM επιτρέπεται να περάσει απόφαση με το 85% της πλειοψηφίας.