Πολιτική

Ετεροβαρής, κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της Γερμανίας η συμφωνία για τους δασμούς, λέει ο Φαραντούρης

«Ετεροβαρή» και «κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της Γερμανίας» χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλας Φαραντούρης την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανακοινώθηκε σήμερα από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στην εκπομπή Μorning Point του ΜΕGAnews δήλωσε «διαχρονικά αλλά και σήμερα περισσότερο από ποτέ υπέρ των ομαλών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ», διευκρίνισε ωστόσο ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν δεν προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με στρατηγικό όραμα αλλά με στόχο την αποφυγή μιας ολοκληρωτικής ήττας και υπό τον φόβο ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την Ευρώπη, οικονομικά και γεωπολιτικά και θα στραφούν αποκλειστικά προς την Ασία.

Όπως είπε «εκτός απ’ τους δασμούς 15%, οι επιπλέον δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, η ΕΕ δεσμεύεται για αγορές ύψους 750 δισ. δολαρίων στον ενεργειακό τομέα και επενδύσεις ύψους 600 δισ. ευρώ στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων και εκατοντάδων δισ. δολαρίων σε εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή η Συμφωνία έχει δομηθεί με τρόπο που ευνοεί τις ισχυρές βιομηχανικές οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία ενώ αφήνει έκθετες χώρες με αγροτική βάση, όπως η Ελλάδα, χωρίς σαφή οφέλη ή μηχανισμούς προστασίας.

«Η κα φον ντερ Λαίεν λειτούργησε περισσότερο ως εκπρόσωπος της Γερμανίας και όχι όλων των Κρατών Μελών.

Η Γερμανία έχει να κερδίσει ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των βιομηχανικών εξαγωγών και την αποφυγή «τιμωρητικών» δασμών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της – παραδοσιακό στόχο του νέου προστατευτισμού της κυβέρνησης Τραμπ. Η συμφωνία παρέχει επίσης σταθερότητα για τις αλυσίδες εφοδιασμού της μεταποίησης της Γερμανίας που εκτείνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο νότος όμως και χώρες με αγροτική οικονομία όπως η Ελλάδα δεν πήραν τίποτα», σημείωσε ο κ. Φαραντούρης.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε απειλήσει με επιβολή δασμών έως 50% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, προκαλώντας έντονη αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, που απάντησε ότι μια πιθανή συμφωνία πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό, όχι στις απειλές. Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν την πίεση ενεργοποιώντας το «πλαίσιο αμοιβαίων δασμών», επιβάλλοντας δασμούς 20% σε ευρωπαϊκές εισαγωγές. Η ΕΕ απάντησε με ένα «zero-for-zero» (μηδενικών δασμών) σχέδιο για βιομηχανικά προϊόντα. Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι οι 27 είναι έτοιμοι για αναλογικά αντίμετρα. Ακολούθησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων που οδήγησε στη Συμφωνία της 27ης Ιουλίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου ωστόσο είναι χαρακτηριστικές. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού, η Συμφωνία ισοδυναμεί με «υποταγή» της Ευρώπης στις επιταγές των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική