Πολιτική

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αποζημιώσεις 7 δισ. – Μετά την κρίση ο ανασχηματισμός;

Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της τετραετούς θητείας τους βρίσκονται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι ζοφερές εικόνες από τον πλημμυρισμένο και βυθισμένο κάτω από τα λασπόνερα Θεσσαλικό Κάμπο συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών από φυσική καταστροφή, την οποία στερεότυπες εκφράσεις όπως «βιβλική καταστροφή» μοιάζουν φτωχές για να την περιγράψουν με ακρίβεια.

Οι δεκάδες οικισμοί της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων που κατακλύστηκαν από τις πρωτοφανείς ποσότητες νερού που έπεσαν από τον ουρανό, αλλά και συσσωρεύτηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που σχηματίστηκαν και τα σπασμένα αναχώματα των ποταμών δημιούργησαν ένα δυστοπικό σκηνικό που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η σύγχρονη Ελλάδα. Με μεγάλο μέρος των πλημμυρισμένων εκτάσεων να παραμένει κάτω από το νερό, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φτάσει στους 15 νεκρούς.

Επιχειρώντας με ελικόπτερα και βάρκες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και του Στρατού -για τον οποίο η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «άργησε να μπει στη μάχη»- διέσωσαν εκατοντάδες ανήμπορους πολίτες που είχαν καταφύγει σε ταράτσες και στέγες. Ωστόσο, οι έρευνες για αγνοούμενους θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη αποστράγγιση των υδάτων, που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Το φονικό πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου με την επωνυμία «Daniel» έλαβε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, καθώς δοκίμασε τις αντοχές τόσο των κατοίκων της Θεσσαλίας όσο και του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν ορισμένοι βραχίονές του, απεδείχθη συνολικά ανίκανος και ανεπαρκής να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων, τις καλλιέργειες και τις επιχειρήσεις, καθώς και τις υποδομές της ευρύτερης περιοχής που υπέστησαν ανεπανόρθωτες καταστροφές και σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί πολύς χρόνος ώστε να σχεδιαστούν και να οικοδομηθούν εξ υπαρχής.


apozimiwseis_in__1_

Μεγάλο το κόστος

Αν και δεν είναι ακόμη ευχερές να διαπιστωθούν σε όλο το εύρος τους οι συνέπειες από την άνευ προηγουμένου θεομηνία η οποία χτύπησε την παραγωγική καρδιά του εγχώριου πρωτογενούς τομέα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το κόστος θα είναι τεράστιο, καθώς μόνο όταν αποτραβηχτούν τα νερά θα καταμετρηθούν τα κατεστραμμένα σπίτια, οι άστεγοι και οι άνεργοι που άφησε πίσω του ο καταστροφικός «Daniel». Ηδη ορισμένοι μιλούν για ένα συνολικό κόστος που -μαζί με τις ανάγκες να αποκατασταθούν και οι ζημιές από τις πυρκαγιές- σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα κυμανθεί στα 7 δισ. ευρώ. Σε αυτό το δυσθεώρητο ποσό αθροίζουν τους πόρους που θα χρειαστεί να διατεθούν προς τέσσερις κατευθύνσεις:

– Πρώτον, τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε χιλιάδες κατοίκους που υπέστησαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές σε οικοσκευές, κατοικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.

– Δεύτερον, τις απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν απασχολούμενοι σε σειρά παραγωγικών κλάδων και θα προκαλέσουν μείωση του ΑΕΠ εξαιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης που μοιραία θα επέλθει από τις λάσπες και τα φερτά υλικά που έχουν καλύψει τα πάντα σε τεράστιες εκτάσεις.

– Τρίτον, τα -ανυπολόγιστα ακόμη- κονδύλια για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους, αφού είναι μεγάλος, πλην όμως άγνωστος ο αριθμός των δρόμων που εξαφανίστηκαν από τους χάρτες και των γεφυριών που παρασύρθηκαν από τα νερά καταρρέοντας σαν χάρτινοι πύργοι.

– Τέταρτον, την ενίσχυση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας με μέσα αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς έπειτα απ’ όσα ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι με τους παρατεταμένους καύσωνες, τις πολυήμερες πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες ωρίμασε η ιδέα ότι η αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης πρέπει να καταστεί μία από τις βασικές εθνικές προτεραιότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς για το κόστος που θα απαιτηθεί να καταβληθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και αυτό, όπως λένε, θα γίνει γνωστό όταν αποτραβηχτούν τα νερά και ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των καταστροφών. Υπολογίζουν ότι βραχυπρόθεσμα θα αρκέσουν κονδύλια ύψους 1-2 δισ. ευρώ. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί η διάθεση σημαντικών πόρων για να ανασχεδιαστούν πολλά από τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας υπό το φως των νέων δυσμενών δεδομένων που δημιουργεί η κλιματική κρίση οδηγώντας σε όλο και πιο συχνή εκδήλωση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.

You may also like