Τυχόν πώληση S-300 στο Ιράν θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις ήδη ισχυρές αεράμυνες του περσικού κράτους, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη ενδεχόμενη προσπάθεια του Ισραήλ να πλήξει αεροπορικά τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Σε άρση της αυτο-επιβεβλημένης απαγόρευσης στην πώληση αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στο Ιράν προχώρησε χθες Δευτέρα η Ρωσία, στον απόηχο της κατ’ αρχήν συμφωνίας-πλαισίου για τη ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Η επίμαχη εξοπλιστική σύμβαση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης υπογράφηκε το 2007, όμως η Ρωσία την ανέστειλε το 2010 λόγω των κυρώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Ιράν, εξ αιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός του.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε την απαγόρευση για πώληση των S-300, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εξηγεί πως, μετά την πρώτη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα δεν συντρέχει λόγος για το εμπάργκο.
Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως το «πάγωμα» της εξοπλιστικής συμφωνίας ούτως ή άλλως δεν περιλαμβανόταν στις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά έγινε με εθελοντική απόφαση της Μόσχας. Προσέθεσε δε πως το πυραυλικό σύστημα είναι «αποκλειστικά αμυντικό» και συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Η κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε την ανησυχία των ΗΠΑ και την οργή του Ισραήλ, το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία-πλαίσιο και υποπτεύεται πως το Ιράν σκοπεύει να παράγει πυρηνικά όπλα παρά τις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.
Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Λαβρόφ, κατά την οποία του μετέφερε τις ανησυχίες του.
«Δεν πιστεύουμε πως είναι εποικοδομητικό, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία να προχωρήσει [με τους S-300]», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ. «Πιστεύουμε πως, με δεδομένες τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή, όπως στην Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο, δεν είναι η κατάλληλη ώρα να τους πουλούν αυτά τα είδη συστημάτων», συμπλήρωσε.
Σαφώς πιο αιχμηρή ήταν η αντίδραση του Ισραήλ.
«Αυτό είναι απευθείας αποτέλεσμα της νομιμότητας που κέρδισε το Ιράν από την πυρηνική συμφωνία και απόδειξη πως η ιρανική οικονομική ανάπτυξη που ακολουθεί την άρση των κυρώσεων θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξοπλιστικούς λόγους», τόνισε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα πληροφοριών, Γιουβάλ Στέιντζ.
Από την πλευρά του, το Ιράν χαιρέτισε τη ρωσική απόφαση ως ένα βήμα προς την «εγκαθίδρυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Χουσεΐν Ντεχγκάν.