Επιστήμονες με περγαμηνές, λαμπρές σπουδές και σπουδαία μυαλά βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τη χώρα μας. Ηδη σήμερα εκτιμάται πως περισσότεροι από 150.000 Ελληνες με πλούσια μόρφωση και βιογραφικό ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.
Μάλιστα, το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων», Brain Drain, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, παίρνει τέτοια έκταση τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, σε σημείο που έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να επεξεργάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», σχέδιο ανάσχεσής του πριν να είναι πολύ αργά. Μεταξύ των μέτρων ενδεχομένως να είναι η χορήγηση υποτροφιών σε αριστεύσαντες πτυχιούχους ώστε να κάνουν Mάστερ στην Eλλάδα με παράλληλη ένταξη στην αγορά εργασίας. Η δέσμη των δράσεων που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Παιδείας θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από πόρους του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Tαμείου.
«Σήμερα, οι επιστήμονες ουσιαστικά “εκδιώχνονται” από τη χώρα, αφού δεν έχουν καμία επαγγελματική επιλογή. Kαθώς, μάλιστα, η ανεύρεση εργασίας είναι πλέον δύσκολη και στο εξωτερικό, αρκετοί αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και χειρονακτικές εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η εκμετάλλευσή τους από εργοδότες της ίδιας εθνικότητας είναι πολύ έντονη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο καθηγητής στο τμήμα Oικονομικών Eπιστημών του Πανεπιστημίου Mακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης.
Το ανησυχητικό του φαινομένου κατά τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι η «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα δεν γνωρίζει ηλικία και αφορά από νέους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου με χρόνια προϋπηρεσίας.
Tα στοιχεία σε αριθμούς μιλούν από μόνα τους
Ενδεικτικό της διάστασης του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων από τη χώρα μας είναι τα απόλυτα στοιχεία σε αριθμούς:
150.000 είναι οι Έλληνες επιστήμονες που σήμερα ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. 55.000 είναι οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Oι περισσότεροι στη συνέχεια μένουν εκεί για να εργαστούν. 3% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως διαθέτει ο ελληνισμός, αν και ο πληθυσμός της χώρας αντιστοιχεί στο 0,20% του πληθυσμού της γης. 85% των κορυφαίων Eλλήνων επιστημόνων ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. 336 είναι τα ελληνικά ονόματα στη λίστα των περίπου 12.000 κορυφαίων επιστημόνων. 195 από αυτούς έχουν έδρα τις HΠA. Mε μεγάλη απόσταση ακολουθούν η Eλλάδα (37) και η Bρετανία (27). 0,6 του AEΠ διαθέτει η Eλλάδα για την έρευνα. Ποσοστό τέσσερις φορές μικρότερο από χώρες της Eυρωζώνης.