Ενεση ρευστότητας ύψους 150 εκατ. ευρώ θα λάβουν άμεσα το Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) και ο ΟΑΕΕ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του έτους και να μην απαιτηθεί περικοπή των συντάξεων.
Η ενίσχυση σύμφωνα με το ΦΕΚ (αρ.2865 ,23/10) που υπογράφουν οι κκ. Σταικούρας και Βρούτσης θα χορηγηθεί από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Ειδικότερα, για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ ενώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Ο.Α.Ε.Ε. για το έτος 2014 θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) που τηρείται στο Α.Κ.Α.ΓΕ.
Το ΕΤΕΑ , είχε ζητήσει ενίσχυση καθώς προσπαθεί εναγωνίως να συγκεντρώσει το κονδύλι κάθε μήνα για την πληρωμή των συντάξεων. Παρότι θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος», χάρη στην οποία μειώνονται αυτόματα οι επικουρικές συντάξεις, το ταμείο είχε λάβει την εντολή να μεταθέσει για τους πρώτους μήνες το 2015 οποιαδήποτε απόφαση για περικοπή των συντάξεων ώστε να μην προκληθούν πολιτικές αντιδράσεις.
Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται ο ΟΑΕΕ , που έχει απορροφήσει ήδη το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για το 2014 . Το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών εκτός από τα 100 εκατ. του ΑΚΑΓΕ έχει ήδη λάβει έξτρα κονδύλι (το οποίο εκταμιεύεται τμηματικά) 300 εκατ. ευρώ από τον προυπολογισμό για να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των συντάξεων έως το τέλος του χρόνου.
Ο ΟΑΕΕ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων τον μήνα Αύγουστο καθώς μεγάλο ποσοστό οφειλετών σταμάτησε να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές και έμεινε εκτός των ρυθμίσεων.
Στο ΦΕΚ αναφέρεται ρητώς ότι με την ενίσχυση των 150 εκ ευρώ δεν προκαλείται ουδεμία δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η επισήμανση αυτή έχει «ειδικό βάρος» καθώς ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης επιδιώκει (και το τονίζει στην μηνιαίες εκθέσεις του συστήματος ΗΛΙΟΣ) η συνταξιοδοτική δαπάνη να κρατηθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων του κρατικού προυπολογισμού.
Συγκεκριμένα, με μεγάλη προσπάθεια ( και πολλές φορές με καθυστέρηση της έκδοσης των νέων συντάξεων) η συνταξιοδοτική δαπάνη κάθε μήνα κυμαίνεται στα 2,3 δισ. ευρώ (χωρίς το ΕΚΑΣ), έτσι ώστε να μην ξεπεράσει σε ετήσια βάση τα όριο το 27,6 – 29 δισ. ευρώ που έχει απαιτήσει η Τρόικα.