Τεχνολογία

«Εξυπνη» εφαρμογή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα ξεναγεί τους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη

apth-app-708.jpg?itok=ivZYU2JXΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: THESTIVAL.GR

Πού να δειπνήσω απόψε; Πού είμαι τώρα; Τι βλέπω; Πώς ήταν το σημείο που βρίσκομαι τώρα πριν 70 χρόνια;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις στους τουρίστες η νέα καινοτόμα εφαρμογή, για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο: «Σύστημα Σχεδίασης Προηγμένων Τουριστικών Υπηρεσιών – Advanced Tourism Planning System (ATLAS)» από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα με το thestival.gr, που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2015, είναι να αποφέρει καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες καθοδήγησης και υπόδειξης σε τουρίστες που χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές.

Με μία φωτογραφία μετακινείσαι παντού

«Μπορεί κάποιος να φωτογραφίσει τον Λευκό Πύργο και η εφαρμογή να προτείνει αντίστοιχα αξιοθέατα. Ή μπορεί με βάση αυτήν τη φωτογραφία να βρει πώς θα μετακινηθεί από εκεί που βρίσκεται προς ένα άλλο αξιοθέατο μέσα στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί στο thestival.gr ο συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Κοτρόπουλος.

Όπως τονίζει ο κ. Κοτρόπουλος, η εφαρμογή λειτουργεί με μία φωτογραφία ή ένα βίντεο που θα τραβάει ο χρήστης, βάσει του οποίου θα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται, ποια είναι τα πλησιέστερα καφέ και εστιατόρια, αλλά και το πώς μπορεί να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη, αφού η εφαρμογή αξιοποιεί τον χάρτη δρομολογίων του ΟΑΣΘ, χωρίς τη χρήση GPS.

«Με την εφαρμογή ATLAS, συλλέγονται δεδομένα για τη δραστηριότητα του χρήστη, ο οποίος κινούμενος δημιουργεί ένα «προφίλ» και γίνονται εξατομικευμένες προτάσεις για αξιοθέατα και εστίαση», υπογραμμίζει ο κ. Κοτρόπουλος και προσθέτει ότι πρόκειται για μία demo έκδοση, απολύτως λειτουργική, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της παρουσίασή της.

Η εφαρμογή, σύμφωνα με το thestival.gr, μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας.

Συλλέχθηκαν δεδομένα που απαρτίζονται από πολυμεσικά περιεχόμενα και μεταδεδομένα, που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο στοιχεία και μέρος τους αξιοποιήθηκε στη σχεδίαση των εφαρμογών του συστήματος ATLAS.

Οι εφαρμογές αυτές στηρίζονται σε καινοτόμους αλγόριθμους που εμπλουτίζουν την τουριστική εμπειρία και μπορούν:

Nα συσχετίσουν τόσο σημασιολογικά όσο και γεωγραφικά μια εικόνα, όπως π.χ. ένα στιγμιότυπο που δείχνει την Καβάλα του 1964 από την ταινία Τοπ Καπί του Jules Dassin με τη Μελίνα Μερκούρη με αξιοθέατα της Καβάλας του σήμερα και να προτείνει παραπλήσια εστιατόρια και καφέ, με βάση το προφίλ του χρήστη Nα ανακτήσoυν εικόνες, όπως π.χ. του Λευκού Πύργου από διάφορες οπτικές γωνίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας (π.χ. ημέρα ή νύχτα) Να δημιουργήσουν αυτόματα το προφίλ ενός χρήστη χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων Να προτείνουν ένα περίπατο στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από ένα αξιοθέατο π.χ. την Αψίδα του Γαλέριου προς άλλα παραπλήσια αξιοθέατα, αξιοποιώντας το χάρτη δρομολογίων του Ο.Α.Σ.Θ.

Όπως αναφέρει ο συντονιστής του έργου, τα δεδομένα αφορούν μόνο τουριστικά αξιοθέατα και χώρους εστίασης, ενώ σε αυτό το στάδιο, οι πληροφορίες προσφέρονται στην ελληνική γλώσσα, με δυνατότητα προσαρμογής στο μέλλον σε περισσότερες γλώσσες.

Για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής που θα λύσει τα χέρια πολλών τουριστών και πολιτών, οι επιστήμονες εργάστηκαν περίπου δύο χρόνια, με την ομάδα του Α.Π.Θ. να αποτελείται στο τελικό στάδιο από 10 άτομα, σε ένα σύνολο 30 ατόμων.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

You may also like