Πολιτική

Ευρεία δημοσιότητα στα διεθνή ΜΜΕ για την προκλητικό άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου

Πολλά διεθνή μέσα σημειώνουν ότι η κίνηση για το άνοιγμα των Βαρωσίων πυροδοτεί εκ νέου εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ευρεία δημοσιότητα και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης λαμβάνει η προκλητική απόφαση να ανοίξει μέρος της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου (Βαρώσια), λίγο πριν από τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος.

Το πρακτορείο Reuters, με τηλεγράφημά του -το οποίο αναπαράγουν πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες διεθνώς- τονίζει την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και ότι  η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα θέσει το θέμα τους ευρωπαίους εταίρους της.

Σημειώνει, επίσης, ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων παραμένει απροσπέλαστο για 46 χρόνια, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το 1974 που καταλήφθηκε η Αμμόχωστος.

Στην καταδίκη της κίνησης αυτής από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian.

Το άρθρο σημειώνει την «ανησυχία» που εξέφρασε η Μόσχα και σημειώνει ότι η Τουρκία (οι σχέσεις της οποίας με την ΕΕ είναι ήδη τεταμένες) είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τα κατεχόμενα και ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε την ανακοίνωση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η βρετανική Telegraph, η οποία σημειώνει ότι η απόφαση εξοργίζει τους Ελληνοκύπριους και πυροδοτεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δίκτυο Al Jazeera, σε εκτενές δημοσίευμά του, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πολιτική κρίση που προκάλεσε στα κατεχόμενα η απόφαση για τα Βαρώσια, με την παραίτηση του αναπληρωτή «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους και «υπουργού Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, η κίνηση καταδικάστηκε από τους αντιπάλους του Τατάρ ως πολιτικό τέχνασμα για τη συσπείρωση της εθνικιστικής του βάσης πριν από τις εκλογές, καθώς και ως μια πράξη παρέμβασης της Άγκυρας στις τουρκοκυπριακές υποθέσεις.

H Deutsche Welle, τέλος, αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «περιττή προκλητική ενέργεια» της Άγκυρας εν μέσω προσπαθειών για αποκλιμάκωση. Σημειώνει επίσης ότι η απόφαση Ερντογάν θέτει σε αμφισβήτηση τη γερμανική πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο.

You may also like