Ο καγκελάριος της Αυστρίας επισήμανε ακόμη την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δίκαιο στο θέμα του ασύλου, συμφωνίες επαναπροώθησης, και μία δίκαιη κατανομή των πολεμικών προσφύγων στην Ευρώπη.
«Θετικά» θα πρέπει να εκτιμηθεί η επικείμενη αποπεράτωση και η έναρξη λειτουργίας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, των αποκαλούμενων hotspots στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.
Ο καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δίκαιο στο θέμα του ασύλου, συμφωνίες επαναπροώθησης, και μία δίκαιη κατανομή των πολεμικών προσφύγων στην Ευρώπη – και μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική είναι λογικά αναπόφευκτη.
Μία καταγραφή στα hotspots η οποία θα λειτουργεί, αποτελεί ωστόσο, προϋπόθεση για μία κατανομή των προσφύγων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και προς τούτο υπάρχει μόνον μία δυνατότητα: να επιτευχθεί σταδιακά η σωστή λύση, καθώς όλα τα άλλα συνιστούν μόνον λύση ανάγκης, ανέφερε.
Πέραν των περαιτέρω μέτρων της ΕΕ, απαιτούνται ωστόσο και μέτρα σε εθνικό επίπεδο – και σε αυτά συγκαταλέγονται ενισχυμένοι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι, όπως για παράδειγμα στον αυστριακό συνοριακό σταθμό στο Σπίλφελντ (στα σύνορα με τη Σλοβενία), με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ενός νέου συστήματος ελέγχου και μίας ενισχυμένης συμμετοχής του ομοσπονδιακού στρατού.
Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, χρειάζεται ένας συντεταγμένος έλεγχος, ώστε να υπάρχει η εικόνα για το ποιος εισέρχεται στη χώρα και ποιος έχει προοπτική να του χορηγηθεί άσυλο, ενώ θα πρέπει να ενταθούν οι επαναπροωθήσεις εκείνων οι οποίοι δεν μπορούν να εγείρουν αξίωση για χορήγηση ασύλου. Ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία με τη Γερμανία σε όλα τα επίπεδα.
Ως προς τις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν αύριο στη Βιέννη, ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων όπως επίσης εκπροσώπων δήμων και κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως κατανοεί τις ανησυχίες των δημάρχων και των πολιτών και πως μόνον από κοινού μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία των απαραίτητων καταλυμάτων στη χώρα και να υπάρξει αποτελεσματική ενσωμάτωση.