Πολιτική

Φάμελλος στη ΔΕΘ: Η Ελλάδα δεν ήταν θωρακισμένη απέναντι στα ακραία φαινόμενα

Με πολλαπλά βέλη προς την κυβέρνηση κινήθηκε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, σημείωσε ότι «ένα ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο οδήγησε σε μία τραγική εξέλιξη, με πολλά θύματα και τεράστιες καταστροφές».

Επανέφερε και το αίτημα που έθεσε από το βήμα της Βουλής, για την κατάθεση εγγράφων για τα χρήματα που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και για την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η κυβέρνηση δεν επένδυσε όπως όφειλε στην πρόληψη τόσο στις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και στις πλημμύρες.

«Και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι αναπόφευκτες εξελίξεις, όπως παρουσιάζει συχνά ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του. Kαι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τίποτα δεν φταίνε, ούτε ίχνος αυτοκριτικής, καμία διάθεση λογοδοσίας, ενώ είναι ξεκάθαρο στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι στέρησε το δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ επειδή «είναι αλλεργικός στην κριτική, την αποφεύγει και την φοβάται».

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της 87ης ΔΕΘ, καθώς οι εξελίξεις στη Θεσσαλία έφεραν αλλαγές στον προγραμματισμό.

«Είχαμε την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει το ΣΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στερώντας μας μια δυνατότητα κατοχυρωμένη διαχρονικά και ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι υπήρχαν ημέρες μέσα στη βδομάδα να έρθει ο πρωθυπουργός .

Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα ως τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ο κ. Φάμελλος, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς τους πολίτες. Είναι υποχρεωτική η επανεκκίνηση, όχι μόνο για την ανάγκη αντιπολίτευσης αλλά και για την ανάγκη μιας κυβερνητικής πρότασης που θα βρίσκεται κοντά στην κοινωνία.

Όσον αφορά για τους κινδύνους διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μεγάλο όπλο και μια τεράστια παρακαταθήκη. «Αντίπαλος μας είναι μόνο η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, όπως είπε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δίκαιη πολιτική και η στενή επαφή με την κοινωνία. Εκεί εντοπίζονται, σύμφωνα με όσα είπε, και οι λόγοι εκλογικής ήττας. Διότι δεν υπήρχε τεκμηρίωση των προτάσεων αλλά και η σύνδεση με την κοινωνία. «Πρέπει να αλλάξουμε πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα «για τις πολλές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Φάμελλος απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας όμως ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημοκρατικό και πλουραλιστικό, αφήνοντας όμως μια αιχμή λέγοντας «ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολλές φωνές έξω».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος απάντησε και στην μετά Τσίπρα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ήταν ένα σοκ η αποχώρηση του. Όμως είναι «παρών» όπως είπε, και κρατάει μια ουδετερότητα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών. Όμως, στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την χώρα.

H εισαγωγική τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου:

Η τραγική εξέλιξη στη Θεσσαλία έχει τροποποιήσει ποικιλοτρόπως τις συνθήκες αυτής της συνέντευξης. Ένα ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο οδήγησε σε μία τραγική εξέλιξη, με πολλά θύματα και τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία. Όμως η κρίση πολιτικής προστασίας συνεχίζεται, ως κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης, και τα πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη δεν έχουν τελειώσει.

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πήγαμε πολλές φορές σε όλη τη Θεσσαλία, για να στηρίξουμε τον αγώνα των πολιτών και των φορέων, και σήμερα ο νους μας είναι στους συμπατριώτες μας που αγωνιούν.

Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας και στηρίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ πολλές δράσεις αλληλεγγύης.Ιδίως σε αυτούς που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, στελέχη φορέων και εθελοντές και στη νεολαία που την είδαμε στην πρώτη γραμμή.

Όμως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε την ανάγκη επιβίωσης αλλά και για να μην ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή. Για το λόγο αυτό πήραμε και 2 κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ΑΚΕ στη Βουλή για  τα αιτήματα που πραγματικά έχουν κατατεθεί στην Ευρ. Επιτροπή και προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Οι πολλαπλές κρίσεις πυρκαγιές, πλημμύρες, ασφάλεια, αυτό το καλοκαίρι αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν είναι θωρακισμένη.

Και οφείλει να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητα της απέναντι στην κλιματική κρίση και στις φυσικές καταστροφές. Χρειάζεται μια ισχυρή πολιτεία με σχεδιασμό, που θα στηρίζεται στην επιστήμη.

Γιατί μπορεί πολλές κρίσεις να είναι σε μεγάλο βαθμό εξωγενείς αλλά οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μεγεθύνονται  επειδή η κυβέρνηση δεν επέλεξε να επενδύσει, όσο πρέπει και όσο οφείλει στην πρόληψη, πυρκαγιών και πλημμυρών, και στη δόμηση μίας ισχυρής αρχής πολιτικής προστασίας. Και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι αναπόφευκτες εξελίξεις, όπως παρουσιάζει συχνά ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του.

Kαι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τίποτα δεν φταίνε, ούτε ίχνος αυτοκριτικής, καμία διάθεση λογοδοσίας, ενώ είναι ξεκάθαρο στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση

Επιπλέον είχαμε την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει το ΣΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στερώντας μας μια δυνατότητα κατοχυρωμένη διαχρονικά και ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι υπήρχαν ημέρες μέσα στη βδομάδα να έρθει ο πρωθυπουργός. Αυτό που αποδεικνύει η κυβερνητική επιλογή είναι ο κ. Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική, την αποφεύγει και την φοβάται.

Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας στερήσει το δικαίωμά μας να προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, να αναδεικνύουμε τα λάθη και τις παραλείψεις.

Απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς και μέσω των ΜΜΕ στους πολίτες, και για ένα λόγο παραπάνω, η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα ντόμινο ανασφάλειας και απαιτείται αλλαγή πολιτικής.

Η τρίτη σημαντική εξέλιξη είναι οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η εκλογική ήττα και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν ένα μεγάλο κενό στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην Ελλάδα και μας θέτουν σε επανεκκίνηση με νέα ηγεσία, νέο κόμμα και ισχυρή πολιτική πρόταση. Όχι μόνο για αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας αλλά και για μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα εξασφαλίσει ένα δίκαιο αύριο για όλους και όλες

Για το λόγο αυτό:

Καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες. Nέοι φίλοι και φίλες μπορούν να γραφτούν στο ΣΥΡΙΖΑ και την ημέρα των εκλογών, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνίας, Για ένα αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα που θα στηρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες  που βιώνουμε.

Η χώρα μας χρειάζεται μια δυνατή αντιπολίτευση ιδιαίτερα σήμερα που αποδεικνύεται ότι όταν η πολιτική στηρίζεται μόνο στην επικοινωνία, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα δεν πάει μπροστά. Γιατί ήταν εξωγενής η πανδημία, αλλά στη χώρα μας είχαμε αρνητικά ρεκόρ, η Θεσσαλονίκη ήταν αρνητικό παράδειγμα, με ευθύνη της κυβέρνησης, και η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου καλή μετά από 4 χρόνια,  παρά τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.

Είναι εξωγενής η ενεργειακή κρίση, αλλά είχαμε την ακριβότερη MWH στην Ευρώπη που έγινε ευκαιρία για υπερκέρδη λίγων εταιρειών,
εις βάρος της επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας και εις βάρος της κοινωνίας,

Το ίδιο ισχύει για την αισχροκέρδεια, το ίδιο για την κλιματική κρίση. Και στην οικονομία όμως, παρότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα το 2019 με ρυθμισμένο χρέος, δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δις ευρώ και σε σταθερή πορεία ανάπτυξης η σημερινή πραγματικότητα είναι η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, ο δεκαπλασιασμός του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, η ακραία ακρίβεια. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας, που δεν μπορεί να αλλάξει μαγικά με την επενδυτική βαθμίδα, που ήδη καθυστέρησε αρκετά χρόνια.

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αποκαλύπτει με το πιο ξεκάθαρο τρόπο το εργασιακό νομοσχέδιο   που μόνη στόχευση έχει την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την εργασιακή ανασφάλεια και εξουθένωση.

Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ειδικά ζητήματα:

Την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας στον Έβρο και στην Θεσσαλία. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της απο-ανάπτυξης και της δημογραφικής κρίσης. Στη βάση ενός χωροταξικού σχεδιασμού υπόδειγμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την ανθεκτικότητα.
Πρόταση που καταθέσαμε δημόσια και στη Ρόδο

Οφείλω όμως να αναφερθώ και στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που βιώνουν αποκλεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Μετρό μετράει καθυστέρηση 5 χρόνων.

Πολλά έργα που είχαμε ξεκινήσει έχουν  παγώσει ή καθυστερούν όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το στρατόπεδο Κόδρα, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η επέκταση λιμένα και η σύνδεση με σιδηρόδρομο και εθνικό οδικό δίκτυο.

Προσθέστε την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση που επηρεάζει τη δημόσια υγεία. Καταργήθηκε ο Φορέας προστασίας του Θερμαϊκού κόλπου, ενώ οδηγούμαστε σε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα του fly-over στον περιφερειακό.

Σε αυτά τα προβλήματα προσθέστε και την ακύρωση Εμπορευματικού Κέντρου για 4 χρόνια. Για το λόγο αυτό οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι μία ευκαιρία ανάδειξης πολιτικού δυναμικού που δεν θα δεσμεύεται από τον κ. Μητσοτάκη και θα σχεδιάζει και θα διεκδικεί για την πόλη και την περιφέρεια.

You may also like