Διεθνή

Φέργκιουσον, μια μέρα μετά

7A971D2E94B1A1ECDCDADDBC0E4FE2F8.jpgΟι Αρχές προετοιμάζονται πλέον για μια δεύτερη νύχτα επεισοδίων, με τον κυβερνήτη της πολιτείας του Μιζούρι να διατάζει την ενίσχυση των δυνάμεων της εθνοφρουράς που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην πόλη.

Πρωτοφανείς στιγμές ζει το Φέργκιουσον των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην απαγγείλει κατηγορίες για το θάνατο του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, ο οποίος στις 9 Αυγούστου έπεσε νεκρός από τα πυρά του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον.

Η απόφαση των ενόρκων, η οποία ουσιαστικά έκρινε δικαιολογημένες τις ενέργειες του Γουίλσον, προκάλεσε συγκλονιστικές ταραχές στο Φέργκιουσον, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν περισσότερα από 10 κτήρια και την Αστυνομία να προβαίνει σε 61 συλλήψεις. Πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένοι βανδαλισμοί.

bf64f2a5-b422-4788-b718-3aa420d91bc0_500
Πηγή: Reuters

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην κομητεία του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ, δήλωσε πως οι διαδηλωτές έβαλαν 150 σφαίρες κατά των δυνάμεων της τάξης, με τους αστυνομικούς ωστόσο να μην απαντούν στα πυρά, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να σκορπίσουν τα πλήθη.

Μολονότι δεν καταγράφηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο κ. Μπέλμαρ τόνισε πως τα επεισόδια της Δευτέρας ήταν «πολύ χειρότερα» σε σχέση με τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του Μπράουν τον Αύγουστο.

Οι Αρχές προετοιμάζονται πλέον για μια δεύτερη νύχτα επεισοδίων, με τον κυβερνήτη της πολιτείας του Μιζούρι να διατάζει την ενίσχυση των δυνάμεων της εθνοφρουράς που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην πόλη, που αποτελεί προάστιο του Σεντ Λούις.

_79258828_79257999.jpg

4a662155-d5b4-4bc4-8d2d-23d5ac7b0bb8_500

Πολλοί κάτοικοι του Φέργκιουσον, που είναι μια φτωχή, επί το πλείστον αφροαμερικανική κοινότητα, ζητούσαν την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή από αμέλεια κατά του Γουίλσον.

Ωστόσο, 12 οι ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων και καταθέσεων, έκριναν πως δεν υπήρχε λόγος για την απαγγελία κατηγοριών.

Στον απόηχο της απόφασης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος που βασίζεται στο νόμο και συνεπώς όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η απόφαση «ανήκει στο σώμα των ενόρκων».

You may also like

More in Διεθνή