«Ο Τσίπρας θα υπογράψει όλα τα μέτρα αλλά δεν θα είναι πλέον αρκετά»…
Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας θεωρεί ότι θα προκαλέσει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στο periodico.gr.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι τελικά η κυβέρνηση θα δεχθεί όλα τα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές, αλλά λόγω της καθυστέρησης πλέον δεν θα είναι αρκετά. «Ο κ. Τσακαλώτος θα προσέλθει στο Eurogroup με μια γραμμή ότι τα δίνει όλα. Φοβάμαι ότι έχει παρέλθει η στιγμή που το να τα δώσει όλα θα είναι αρκετό για να κλείσει η αξιολόγηση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του «ψεύτες» και υποστηρίζει ότι αν δεν καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές μέχρι τα τέλη του έτους, τότε θα επανέλθει η συζήτηση για 4ο μνημόνιο και τη δραχμή. Ο κ. Γεωργιάδης απαντάει με ειρωνικό τρόπο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι η Ν.Δ. δίνει υποσχέσεις χωρίς να εξηγεί από πού θα βρει τα λεφτά. «Θα τα βρούμε από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και από τις γερμανικές αποζημιώσεις» λέει χαρακτηριστικά, με ειρωνικό ύφος. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει πάντως ότι η Ν.Δ. δεν έχει καμία σκέψη για να αλλάξει ο χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. στα φάρμακα.
Κύριε αντιπρόεδρε εκτιμάτε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τελικά εγκαίρως; Η καθυστέρηση που υπάρχει θα έχει κόστος για την οικονομία;
Εγκαίρως θα ήταν αν είχε κλείσει στην ώρα της. Η αξιολόγηση βάσει του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου Τσίπρα – Καμμένου έπρεπε να είχε κλείσει μέχρι το Μάρτιο του 2016. Τώρα βρισκόμαστε στο Φεβρουάριο του 2017. Άρα εγκαίρως σίγουρα δεν μπορεί να κλείσει.
Η δε καθυστέρηση βεβαίως και έχει κόστος. Αν είχε κλείσει το Μάρτιο του 2016 κανείς δεν μας ζήταγε τότε τα 4,5 δισεκατομμύρια μέτρα. Αυτά τα μέτρα ήρθαν στην πορεία, όταν άρχισε να υπάρχει καθυστέρηση. Άρα και εγκαίρως δεν μπορεί να κλείσει και κόστος για εμάς έχει.
Τι πιστεύω ότι θα γίνει στο μέλλον; Η βασική μου άποψη παραμένει ότι ο Τσίπρας θέλει τόσο πολύ να μείνει στην εξουσία που δεν έχει άλλον δρόμο παρά να υπογράψει την αξιολόγηση και άρα να δεχθεί τα μέτρα και άρα, αργά ή γρήγορα, να κλείσει όλη αυτή η περιπέτεια.
Οφείλω όμως να σας πω ότι με προβληματίζουν δυο βασικά πράγματα. Πρώτον γιατί καθυστέρησε τόσο. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση του θα κοστίσει και στην ελληνική οικονομία και στον ίδιο. Πιστεύω ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος θα προσέλθει με μια γραμμή ότι τα δίνει όλα. Φοβάμαι ότι έχει παρέλθει η στιγμή που το να τα δώσει όλα θα είναι αρκετό για να κλείσει η αξιολόγηση.
«Αν δεν βγούμε στις αγορές θα ξεκινήσει η συζήτηση για 40 μνημόνιο»
Θα μπορέσουν αυτά τα μέτρα να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Ξέρω ότι πάρα πολλοί έχουν αμφιβολίες. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι βουλευτές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι η πιο μπετόν αρμέ Κ.Ο. που έχω δει αυτά τα 10 χρόνια.
Γιατί;
Πιστεύω ότι ο κύριος λόγος είναι καθαρά προσωπικός. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., οι παλαιοί πολιτικοί όπως συνηθίζουμε να τους λέμε, είχαν και έναν προσωπικό πολιτικό εγωισμό και αν θέλετε και μια αυτοπεποίθηση ή αλαζονεία, όπως θέλετε πείτε το. Ότι θα μπορούσαν να επανεκλεγούν ακόμη και αν έπεφτε η κυβέρνηση τους. Αντίθετα, η μεγάλη πλειονότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ξέρουν ότι έγιναν βουλευτές λόγω του Τσίπρα και αν χάσει ο Τσίπρας απλά δεν θα είναι ξανά βουλευτές. Άρα στην επιθυμία να παραμείνουν βουλευτές τελικά ξεχνάνε τις ιδέες που είχαν.
Η επιλογή των βουλευτών θα είναι να πάνε σε εκλογές στο τέλος της 4τίας;
Μη βιάζεστε. Τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις στην Ελλάδα του μνημονίου είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Αν κλείσει την αξιολόγηση, έστω και χωρίς το QE, θα πάρει η κυβέρνηση μια παράταση περίπου μέχρι το πέρας των γερμανικών εκλογών. Όμως το αν θα φθάσουν στο 2019, που σίγουρα θα ήταν ο στόχος και θα το ήθελαν πάρα πολύ, θα μου επιτρέψετε να έχω ζωηρές αμφιβολίες. Κυρίως διότι χωρίς το QE ή έστω και με καθυστέρηση, πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα πετύχει να βγει στις αγορές. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές μέχρι το τέλος του 2017, με ένα επιτόκιο κάτω από 5% τότε σημαίνει ότι θα αρχίσει η συζήτηση για το 4ο μνημόνιο και τη δραχμή.
Πιστεύω ότι ο Τσίπρας δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ούτε συζήτηση δραχμής, ούτε συζήτηση 4ου μνημονίου.
Άρα, μετά τις γερμανικές εκλογές και αν δεν έχουμε βγει στις αγορές, νομίζω θα μπούμε ξανά στην κουβέντα περί πρόωρων εκλογών.
Οφείλω να σας πω, για να μη γίνει καμία παρεξήγηση, εγώ εύχομαι και θέλω η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να γλυτώσουμε από το μνημόνιο. Το ξεκαθαρίζω για να μην υπάρχει παρεξήγηση.
«Ο κ. Δρίτσας με απογοήτευσε»
Είπατε ότι οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. είναι οι πιο «μπετόν αρμέ» που έχετε δει. Δηλαδή λέτε ότι σε πρώτη προτεραιότητα βάζουν τις καρέκλες τους;
Προφανώς. Εγώ είδα με τα μάτια μου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δευτέρα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ωρύεται, χειρότερα από εμένα δηλαδή, για το πόσο κακό είναι τα funds να πάρουν τα κόκκινα δάνεια. Και πως η κυβέρνηση τους μάχεται για να μας γλυτώσει από τα γεράκια των αγορών. Το βράδυ εκείνο συνέπεσε να είναι το βράδυ που κάλεσαν τον Στουρνάρα στις 2 τα ξημερώματα στο Χίλτον και έκλεισαν τη συμφωνία που έδωσαν στα funds όχι μόνο τα κόκκινα αλλά και τα πράσινα δάνεια.
Την επόμενη μέρα είχαμε τη συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής. Ο ίδιος βουλευτής εξηγούσε με πάθος πόσο καλή ήταν η συμφωνία, που έδωσαν στα funds τα κόκκινα δάνεια. Και του είπα εγώ, δηλαδή τώρα τα γεράκια των αγορών έγιναν… σπουργιτάκια; Μέσα σε ένα 24ωρο; Στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδεολογία.
Θα σας πω ένα παράδειγμα που με έχει απογοητεύσει. Ο κ. Δρίτσας έχτισε μια πολιτική καριέρα κατά της COSCO και της ιδιωτικοποίησης του λιμένος Πειραιώς. Και προτίμησε να υπογράψει ο ίδιος την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς αντί να παραιτηθεί από υπουργός Ναυτιλίας, μόνο και μόνο για να κρατήσει την καρέκλα μερικούς μήνες. Μετά τον άλλαξε ο Τσίπρας και έβαλε στη θέση του τον Κουρουμπλή.
Και κατάφερε ο Τσίπρας να ακυρώσει πολιτικά τον Δρίτσα για πάντα, διότι αντήλλαξε ο Δρίτσας για 4-5 μήνες την υπουργική καρέκλα όλη του την πολιτική διαδρομή 30 ετών. Αυτό ομολογώ εμένα και με απογοήτευσε και με εντυπωσίασε.
Οι «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να παραδέχονται ότι είχαν «αυταπάτες». Εσείς αισθάνεστε ότι «δικαιώνεστε»;
Εμείς τους τα λέγαμε… Αν θυμάστε είχαμε κάνει και ένα βιντεάκι με τρενάκια και με κορόιδευαν. Μετά κατάλαβαν ότι αυτό που έλεγα ήταν αλήθεια. Όταν ακούμε τον Τσίπρα στη Βουλή να λέει στον Μητσοτάκη είναι χρήσιμος ηλίθιος όποιος ζητάει εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση, και αυτό το λέει ένας άνθρωπος που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά πριν κλείσει την αξιολόγηση, καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τα σφάλματα του παρελθόντος. Παραμένουν οι ίδιοι ψεύτες.
Επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Πολλοί κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι έχετε υποσχεθεί κάποια πράγματα χωρίς να έχετε εξηγήσει με ποιον τρόπο θα γίνουν αυτά. Το επανέλαβε και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. Σας κάλεσε μάλιστα να πείτε τι θα γίνει με τα φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον χαμηλότερο συντελεστή.
Πρώτα θα απαντήσω στον κ. Τσακαλώτο και μετά αν μου κάνετε και εσείς το ίδιο ερώτημα θα απαντήσω και σε εσάς. Αλλά δεν θα είναι ίδια η απάντηση.
Στον κ. Τσακαλώτο θα απαντήσω ότι έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, θα πάρουμε τα 11 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τσαμπουκά, γιατί έτσι γουστάρουμε, και με αυτά θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις μειώσεις των φόρων και όλες τις προσλήψεις που θέλουμε να κάνουμε. Αυτό λέγεται κοστολογημένο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.
Δεν πιστεύω να μη του αρέσουν του κ. Τσακαλώτου αυτές οι ιδέες; Αν θέλει να του πούμε ακόμη περισσότερα μέτρα θα μπορούσα να προσθέσω το προεκλογικό πρόγραμμα των συμμάχων του, των ΑΝΕΛ. Είχαν προτείνει ότι θα εγγράφαμε στον προϋπολογισμό μας τις απαιτήσεις μας από τις γερμανικές αποζημιώσεις και θα βγαίναμε στις αγορές και θα δανειζόμασταν μια χαρά. Ήταν οι βασικές εξαγγελίες του κ. Πάνου Καμμένου και του κ. Τέρενς Κουίκ.
Άρα στον κ. Τσακαλώτο απαντάω ότι έχουμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, έχουμε γερμανικές αποζημιώσεις. Γιατί στενοχωριέται ο κ. Τσακαλώτος; Αν τώρα κατάλαβε ο κ. Τσακαλώτος ότι όλα αυτά είναι ανοησίες και άξια για γέλια πρέπει να βγει να μας εξηγήσει στα σοβαρά γιατί τα έλεγαν και γιατί με αυτά έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί αυτά έλεγαν.
Τα φάρμακα θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.
Για το ΦΠΑ στα φάρμακα;
Στον κ. Τσακαλώτο δεν έχω να απαντήσω κάτι. Στον κ. Τσακαλώτο απαντάω πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν πρέπει κανένας Νεοδημοκράτης να απαντάει σε τέτοια ερωτήματα σε Συριζαίο.
Σας ρωτάω εγώ. Είναι δημοσιογραφική ερώτηση. Θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή;
Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη αλλαγής του ΦΠΑ στα φάρμακα από τη Ν.Δ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών
Ακούσαμε από την κυβέρνηση να απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το ταξίδι του στη Γερμανία, και να ρωτάει αν θα πει στην κ. Μέρκελ να στείλει στην Ελλάδα τον κ. Χριστοφοράκο.
Είπε μάλιστα, ότι ο ίδιος το έχει ζητήσει από την κ. Μέρκελ. Αλλά δεν είπε τι του απάντησε η κ. Μέρκελ. Αν θυμάστε καλά, η κ. Μέρκελ του απάντησε ότι εμείς στη Γερμανία έχουμε διαχωρισμό των εξουσιών και η εκτελεστική εξουσία δεν ανακατεύεται με την δικαστική εξουσία. Παρά ταύτα, ακόμη δεν το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας. Ότι η εκτελεστική εξουσία –άρα η κ. Μέρκελ- δεν έχει καμία δουλειά, ούτε καν να σηκώσει το τηλέφωνο, για να κάνει την οποιαδήποτε υπόδειξη στη δικαστική εξουσία στη Γερμανία. Ο κ. Τσίπρας δεν το καταλαβαίνει αυτό γιατί προφανώς στην Ελλάδα ο ίδιος ως φορέας της εκτελεστικής εξουσίας δεν θεωρεί τόσο απίθανο να σηκώνει τα τηλέφωνα και να κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Βλέπετε, αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των αστικών κοινοβουλευτικών Δημοκρατιών και των καθεστώτων που θαυμάζει ο κ. Τσίπρας. Στις αστικές κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες η διάκριση των εξουσιών ισχύει. Άρα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι από την κ. Μέρκελ γιατί η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να εκδώσει τον κ. Χριστοφοράκο.
Η ρύθμιση των χρεών στα ΜΜΕ
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επιχειρήσεις που έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς, όπως για παράδειγμα η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ και ο ΔΟΛ, η Ν.Δ. θα το στηρίξει;
Το ακούω συνέχεια. Το άκουσα και από τον κ. Τσίπρα. Εγώ αν δεν δω τη ρύθμιση δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Αν με ρωτάτε επί της αρχής αν θα συζητούσαμε να ψηφίσουμε μια τέτοια τροπολογία, θα σας πω ότι επί της αρχής όλα μπορώ να τα ψηφίσω. Αρκεί να πειστώ για τη σκοπιμότητα τους. Υπάρχει το γαλλικό μοντέλο που προσπαθεί να φτιάξει ένα ειδικό καθεστώς στα ΜΜΕ, κυρίως για τον Τύπο είναι, για να απαντήσει στην κρίση του Τύπου την εποχή που διανύουμε.
Από την άλλη έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο, του οποίου η βασική γραμμή είναι «καταργούμε όλες τις εξαιρέσεις». Δεν είμαι καθόλου βέβαιος δηλαδή ότι ένας τέτοιος νόμος θα πέρναγε καν από την τρόικα. Διότι όταν η τρόικα σε βάζει να καταργείς όλους τους νόμους για όλες τις τυχόν εξαιρέσεις που έχεις κάνει κατά το παρελθόν, δύσκολα φαντάζομαι θα πέρναγε μια εξαίρεση για μια συγκεκριμένη κατηγορία.
Εγώ θα ήμουν περισσότερο υπερ του να μας φέρει επιτέλους η κυβέρνηση μια σοβαρή πρόταση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Και αυτό να μην είναι μόνο για τα ΜΜΕ, να είναι για όλες τις επιχειρήσεις. Για να μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να αναπνεύσουν και εκεί να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ.