Οικονομία

Financial Times: Deal για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Οι Έλληνες αξίζουν τον χρόνο που ζητάνε, γράφει ο αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ και καλεί τους επικεφαλής της Ευρωζώνης να ηρεμήσουν και να συζητήσουν.

Ένα νέο παραγωγικό deal για την Ελλάδα μπορεί να γίνει υποστηρίζει ο Γουλφ ξεκινώντας το άρθρο του με τα αποτέλεσματα της κρίσης στον ελληνικό λαό. «Λιτότητα στο μάξιμουμ και μεταρρυθμίσεις στο μίνιμουμ, είναι το αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης μέχρι στιγμής. Οι δημοσιονομικές και εξωτερικές προσαρμογές υπήρξαν επίπονες. Αλλά οι αλλαγές σε μια πολιτεία και μια οικονομία φορτωμένες με πελατειακές σχέσεις και διαφθορά, υπήρξαν μετριοπαθείς. Το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο δυνατόν. Οι Έλληνες πολίτες υπέφεραν, αλλά μάταια. Είναι πιο φτωχοί απ’ όσο περίμεναν. Κι όμως δεν αναδείχθηκε μια πιο παραγωγική Ελλάδα. Τώρα, μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να είναι πιθανότερη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρά ένα παραγωγικό νέο deal. Αλλά δεν είναι πολύ αργά. Πρέπει όλοι να πάρουν μια βαθιά ανάσα» γράφει ο Μάρτιν Γουλφ για να αναφερθεί στη συνέχεια στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη,οι οποίοι «προκάλεσαν ταραχή έτσι όπως παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους για την νέα προσέγγιση. Δηλώνοντας στους εταίρους ότι δεν θα διαπραγματευθούν πλέον με την τρόικα, κατέθεσαν μια πρόκληση». 

Και συνεχίζει: «Το πιο σημαντικό είναι το εάν θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα σύντομα. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βρει τα 4,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να πληρώσει το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, ακόμη κι αν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ένας πιο πιθανός κίνδυνος είναι να κοπεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα κεφάλαια της ΕΚΤ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να περιορίσει την πρόσβαση των καταθετών στα χρήματά τους και στο να δημιουργήσει νέο νόμισμα».

Το «κρυφτούλι» με την ΕΚΤ μπορεί να καταλήξει σε χάος, χωρίς να προλάβουν να μελετηθούν σοβαρά οι εναλλακτικές λύσεις, σημειώνει ο Γουλφ και προτείνει να δοθεί στην κυβέρνηση χρόνος ώστε να παρουσιάσει τις ιδέες της για το «νέο συμβόλαιο» όπως η ίδια το αποκαλεί, με τους εταίρους της. «Η ευρωζώνη θα πρέπει να διαπραγματευθεί με καλή πίστη. Επιπλέον, οι ιδέες που παρουσιάζονται για το χρέος, αξίζουν μελέτη» σημειώνει ο αρθρογράφος. 

«Πρέπει να βρεθεί συμφωνία» γράγει ο Γουλφ σημειώνοντας πως το νέο deal δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν χρόνο. Αλλά, στο τέλος, πρέπει να πείσουν τους εταίρους ότι έχουν πάρει σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις. Αν όμως η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό, είναι δικαίωμά της. Αλλά θα πρέπει να αποχωρήσει. Ναι, η ζημιά θα ήταν σημαντική και η έκβαση ανεπιθύμητη. Αλλά μια ανοιχτή πληγή θα είναι χειρότερη.

Και καταλήγει: «Οπότε, ηρεμήστε και συζητήστε. Θα δούμε τότε όλοι, αν μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξη».

You may also like